OM NAVIS
25-års minnesskrift
Ett utdrag ur
Navigationssällskapet 25 år Minnesskrift på styrelsens uppdrag utarbetad av
GUSTAV ROSENBERG
och
EINAR LENNING
Stockholm 1947
På följande sidor publiceras text ur boken ”Navigationssällskapet 25 år — Minnesskrift”, som utgavs i samband med Navigationssällskapets 25-årsjubileum 1947.
Texterna är framställda med OCR-teknik och kan innehålla fel, som ej finns i den tryckta förlagan. Ett och annat stavfel i boken har rättats.
Författarnas förord
Inför tjugofemårsdagen
Navigationssällskapets historia fram till månaderna före tjugofemårsdagen — den 14 november 1947 — framlägges härmed i tryck. Den berättar om hur sällskapet stiftades år 1922, hur det sedan dess strävat att ge motorbåtsförare och seglare kunnighet och ansvarskänsla samt hur det i övrigt verkat för att gagna svensk sjösport. Den berättar också om livet inom sällskapet till lands och till sjöss, i vardagslag och vid festliga tillfällen.
I en återblick som denna är det omöjligt att innefatta allt vad som gjorts och hänt inom sällskapets horisont under det gångna kvartseklet. Främst ha författarna sökt göra rättvisa åt vad som kunnat anses väsentligt; de ha åsyftat, att man i kommande tider ur denna skrift må kunna se, hur olika personer, besjälade av den entusiasm, som sjölivet ger, samlats under Navigationssällskapets standert till samverkan för sällskapets ändamål. Hängivenhet, offervilja och gott kamratskap ha gjort Navigationssällskapet till vad det är. Därför har i denna minnesskrift utrymme givits endast åt det som varit av positiv betydelse för sällskapets tillvaro och strävanden.
Härjämte innehåller skriften åtskilliga glimtar av tilldragelser och företeelser, som väl kunna te sig mindre betydelsefulla, när de betraktas i årens perspektiv, men ändå tillsammans ge en mera levande bild av sällskapets historia. Hur önskvärt det än varit att nämna alla de föredrag, som förekommit vid sällskapets sammanträden, alla skolkurser och studiebesök, alla eskaderfärder och allt annat, som hört till varje års program, ha författarna måst nöja sig med ett urval. Detta har i många fall måst göras godtyckligt, och mången äldre medlem torde nog sakna ett och annat, som han själv funnit minnesvärt. Det har synts riktigare att använda det begränsade utrymmet till mera detaljrika uppgifter om sådana händelser och episoder, som kunna ha ett mera allmänt intresse, än till en mera fullständig uppräkning utan detaljer. Rätt stort utrymme har beretts åt det rimsmideri, varmed olika förmågor glatt sällskapets medlemmar, helst som versraderna mångenstädes ge koncentrerade bilder ur vad som gjorts inom sällskapet och även av männen bakom verket.
En stor del av Navigationssällskapets stiftare finnas nu ej kvar i livet, och även många andra dådkraftiga medlemmar, om vilka man ännu talar med aktning och vördnad, ha under årens lopp kastat loss från den mänskliga tillvaron. Frid har lysts över deras minne, och därför har deras bortgång endast i särskilda undantagsfall nämnts i denna skrift.
Den tjugofemårskrönika, som fyller huvudparten av de följande sidorna, kompletteras med särskilda kapitel om vissa av sällskapets mera väsentliga livsyttringar: standertar och övriga emblem, undervisningsväsendet, sällskapets hamnar och dess holmar i Stockholms skärgård, dess medlemsblad Navis och dess årliga tävlingar för motorbåtar. Härtill kommer en alfabetisk förteckning över alla hittillsvarande styrelsemedlemmar och funktionärer.
Att förse denna minnesskrift med önskvärda illustrationer har varit en delvis olösbar uppgift. Många händelser av betydelse ha ej blivit fotograferade, och av det bildmaterial, som en gång funnits, har mycket gått förlorat; detta gäller särskilt sällskapets första år. Somliga bilder av intresse ha ej haft den fotografiska kvalitet, att de kunnat användas. I ett par fall ha dock illustrationer i äldre årsböcker eller årgångar av Navis återgivits efter det befintliga trycket, ehuru sådana reproduktioner av tekniska skäl ej kunna bli fullgoda.
Som minnesskriften nu föreligger, vänder den sig ej blott till alla de medlemmar, som själva upplevt en större eller mindre del av vad som står i den, för att hos dem återkalla minnena av vad som varit. Den har lika mycket till uppgift att ge nya medlemmar en inblick i den utveckling, som de skola vara med om att föra vidare.
Stockholm i oktober 1947.
FÖRFATTARNA
Navigationssällskapets stiftare
Ingenjör Victor Almgren
Tryckeriföreståndare Elam F. Bergman
Fil. kand. Erik Boström
Mekaniker A. J. Carlsson
Fil. kand. A. A. Fagerberg
Flygdirektör Arvid Falke
Kapten Rud. K. Hallman
Klichéföreståndare Fredrik Hedström
Kapten Alfred Henning
Köpman Arwid A. Jonsson
Redaktör Ragnar Kock
Kommendörkapten Carl Leche
Ingenjör Erik Lindholm
Ingenjör Rolf Lund
Kanslist Oscar Lundberg
Handlande Gustaf Lundgren
Postmästare Humbert Lundén
F.d. brandförman Ragnar Pettersson
Sjökapten C. Ivar Roksberg
Sjökapten Arnold Schumburg
Handlande Adolf Stålbo
Köpman J. Söderberg
Båtförare Gustav Tolefors
Kartredaktör K. Gustav Törnblom
Navigationssällskapet 1922—1947
Att färdas på vattnet, att umgås med vind, vågor och båtar och att uppleva äventyr till sjöss, är något som alltid legat i det nordiska kynnet. Segling är därför vår äldsta sportgren, som redan de gamla vikingarna satte främst av alla. Lusten att syssla med mekaniska ting är också ett karaktärsdrag hos vårt folk, fastän det utvecklat sig först i modernare tid. När teknikens utveckling omsider hunnit därhän, att lätthanterliga och driftsäkra båtmotorer konstruerades, kunde ingenting vara mera naturligt än att allt flera av vikingarnas efterföljare skaffat sig motorbåtar, även om segelbåtarna på samma gång blevo allt talrikare. Om de svenska skärgårdarna och landets större insjöar redan förut erbjudit seglarna de yppersta farvatten, så visade sig samma farvatten idealiska även för dem som ville njuta sjölivets behag med hjälp av motorer. Från början av 1900-talet, då de första praktiskt användbara motorbåtarna blevo till, har motorismen till sjöss genomgått en oerhörd utveckling, och den ger nu i vårt land oumbärliga rekreationsmöjligheter åt många tiotusental av människor, som längta ut från det grå vardagslivet till solglittrande blå vatten och gröna stränder.
Motorbåten visade sig emellertid också medföra vissa problem i fråga om trafiksäkerheten och trafikkulturen till sjöss. Medan en seglare inte så lätt kunde ge sig ut till sjöss utan att någorlunda behärska konsten att manövrera sin farkost, kunde snart sagt vem som helst sätta sig till rors i en motorbåt, som man ju bara hade att styra för att komma dit man ville. En annan skillnad var att segelbåtarna rörde sig jämförelsevis långsamt, medan motorbåtarna ?ngo allt ?era hästkrafter och allt högre fart. Att varje båtförare var skyldig att rätta sig efter ombordläggningsförordningens trafikregler och dessutom borde äga vissa insikter i navigation, det syntes flertalet motorbåtsförare ha mycket dunkla begrepp om. För övrigt visade det sig också, att många nya seglare inte hade mycket bättre reda på sig. Ju flera båtarna och båtförarna blevo, dess oftare inträffade sammanstötningar och olyckstillbud, särskilt i de trånga, livligt trafikerade farvattnen i närheten av de större städerna. Detta slags båttrafik blev därför också allt mera besvärande för handelssjöfarten, vars fartygsbefälhavare vållades mycken förtret och ofta råkade i brydsamma situationer.
Till följd av dessa förhållanden framkom både från ansvarskännande motorbåtsmän och från representanter för handelssjöfarten ett önskemål om an alla motorbåtsförare skulle åläggas att skaffa sig förarbevis, som i likhet med bilförarnas körkort skulle utfärdas efter vissa föreskrivna prov. Detta ledde till att ett från K. Motorbåt Klubben härstammande förslag till förordning, bearbetat av den dåvarande stationsbefälhavaren i Stockholm, amiral Ludvig Sidner, år 1921 ingavs till kommerskollegium för yttrande och vidare behandling i handelsdepartementet. Året därpå ingav reservkapten Arnold Schumburg till handelsdepartementet ett utförligt förslag till förordning angående förarbevis för motorbåtsförare. Dessa båda förslag föranledde emellertid ingen åtgärd av vederbörande beslutande myndigheter, troligen beroende på att den för handelsfartyg gällande befälsförordningen vid denna tid var under omarbetning och sålunda eventuellt skulle kunna, komma att innefatta nödiga föreskrifter även angående ifrågavarande förarbevis. Några sådana föreskrifter blevo emellertid ej intagna i befälsförordningen, och de saknas fortfarande. Här skall lämnas osagt, om det hade varit lyckligare, att »körkort på sjön» blivit införda; i varje fall kan man numera konstatera, att denna fråga, som även sedermera varit aktuell, tack vare ökad upplysning bland båtfolket inte längre har den betydelse, som ursprungligen tillmättes den.
Navigationssällskapets tillkomst
Redan innan frågan om förarbevisen kom upp, dryftade åtskilliga motorbåtsmän och seglare, vad som kunde göras för att råda bot på okunnigheten bland båtförarna. Visserligen fanns det redan vissa utbildningsmöjligheter — särskilt må här nämnas det av kapten Schumburg ledda Motorbåt-Institutet i Stockholm — men det stod klart, att båtförarnas utbildning borde få karaktären av ett slags folkrörelse, ledd av en handlingskraftig sammanslutning, för att den skulle kunna vinna mera allmänt intresse.
Säkerligen var det önskemålet om ett riktigt krafttag i denna riktning som föranledde en av vårt lands mest kunniga amatörnavigatörer, redaktör Ragnar Kock, att i samråd med några likasinnade utlysa ett sammanträde, som ägde rum den 30 oktober 1922 på Rådhusrestaurangen i Stockholm. Till detta, där tryckeriföreståndare Elam F. Bergman fungerade som ordförande, infunno sig ett 60-tal personer. Sedan redaktör Kock i ett längre anförande framhållit önskvärdheten av att segel- och motorbåtssporten baserades på tillräckliga nautiska kunskaper, uppstod en livlig diskussion, inledd av kapten Schumburg. Denne hade redan planerat att bilda en förening av de personer, som utexaminerats från hans institut, men han anslöt sig nu till förslaget att försöka samla alla intresserade och kunniga båtförare till samverkan för bättre trafikkultur på sjön. Diskussionen utmynnade i ett förslag att bilda en sammanslutning för det ifrågavarande ändamålet, men man nöjde sig för dagen med att tillsätta en kommitté, som till ett kommande sammanträde skulle utarbeta förslag till stadgar m.m. Till kommitterade utsågos herrar Bergman, Kock och Schumburg samt ingenjör Erik Lindholm och förste postexpeditör Humbert Lundén.
Som grund för sitt arbete hade kommittén en av redaktör Kock utarbetat stadgeförslag. Enligt detta skulle den tillämnade sammanslutningens medlemmar indelas i två kategorier: dels aktiva, som voro yrkesnavigatörer eller också undergått godkända prov enligt särskild plan, dels passiva, till vilka alla övriga medlemmar skulle räknas. Sålunda skulle envar intresserad kunna bli medlem, och de passiva medlemmarna skulle efter undervisning och prov kunna bli aktiva och därmed få rätt att föra sammanslutningens standert, ett tecken på att vederbörande båt fördes av en kompetent person.
Kommittén arbetade ivrigt för att den tillämnade sammanslutningen skulle kunna konstitueras så snart som möjligt. Förutom stadgeförslaget hade man också bl.a. att tänka på vem som skulle kunna bli ordförande. Detta blev ett brydsamt problem; kapten Schumburg ansågs visserligen tämligen självskriven, men själv tyckte han sig inte vara den rätte mannen, utan han framhöll, att en äldre, mera erfaren yrkesman borde stå till rors. Han åtog sig också att söka finna en sådan och vände sig först till vice direktören i Stockholms Rederi AB Svea, kaptenen i K. Flottans reserv Björn von Sydow. Denne avböjde emellertid tacksamt under motivering, att han inte kunde åtaga sig ordförandeskapet vid sidan av sin post som vice ordförande i Sveriges frivilliga motorbåtskår; i stället rekommenderade han kommendörkaptenen av 1:a graden Carl Leche, som tjänstgjorde på sjökarteverket i egenskap av redaktör för dess nautiska publikationer. Kapten Schumburg uppsökte ofördröjligen kommendörkapten Leche, som genast blev intresserad men ville ha ett par veckors betänketid inför det maktpåliggande värvet. Men något sådant uppskov medgavs inte, och efter någon tvekan sade kommendörkapten Leche ja.
Detta var den 14 november 1922. Samma afton konstituerades Navigationssällskapet i Motorbåt-Institutets lokaler efter enhälligt beslut av de närvarande intresserade personerna, vilka alla ingingo som medlemmar i sällskapet. Styrelsen ?ck följande sammansättning: kommendörkaptenen av 1:a graden m. m. Carl Leche, ordförande; sjökaptenen reservkapten Arnold Schumburg, vice ordförande; redaktör Ragnar Kock, sekreterare; tryckeriföreståndare Elam F. Bergman, kassaförvaltare; ingenjör Erik Lindholm, klubbmästare; civilingenjör Arvid Falke, förste postexpeditör Humbert Lundén, sjökaptenen reservlöjtnant C. Ivar Roksberg och ingenjör Victor Almgren, de båda sistnämnda suppleanter. Efter sammanträdet tågade ?ertalet stiftare till gemensam supé på den gamla källaren Berzelius. Emedan detta ställe kort därpå skulle skatta åt förgängelsen, ansågs det lämpligt, »att Navigationssällskapet genom sitt besök där skulle redan från början få något av ålderns patina över sig».
Angående sällskapets namn har ingen under de gångna åren kunnat säga annat än att det är välfunnet. Vid de diskussioner, som föregingo sällskapets tillblivelse, framfördes även andra namnförslag, såsom Segel- och motorbåtsbefälhavaresällskapet, Amatörsjöbefälssällskapet och liknande. Navigationssällskapet är ett namn med klang och rytm, ett namn som bjuder respekt och kan nämnas med stolthet. Men det är också — det var redan den nyblivna styrelsen klart medveten om — ett namn som förpliktar. Nu gällde det att skapa realiteter bakom ordet.
Det grundläggande organisationsarbetet
Navigationssällskapets nästa sammanträde hölls i december 1922, varvid sällskapets stadgar fastställdes. Ur dessa må här det viktigaste i paragraferna återges.
§ 1. Navigationssällskapet är en sammanslutning, som har till uppgift att verka för spridande av kunskap i navigation och sjömanskap, att tillvarataga sina medlemmars i samband härmed stående gemensamma intressen samt att målmedvetet sträva för väckande av intresse för långfärder med segel- och motorbåt, såväl inom- som utomskärs. Denna skall ske bland annat genom anordnande dels av föredrag och diskussioner i hithörande frågor samt dels genom för ändamålet lämpliga övningar m.m. Sällskapet har sitt säte i Stockholm.
§ 2. Medlemskap i Navigationssällskapet kan vinnas av varje välfrejdad person, som anser kunskap i navigation och sjömanskap som en oeftergivlig förutsättning för segel- och motorbåtssportens utövande. Person, som gjort sig synnerligen förtjänt om sällskapet och dess strävanden, kan på förslag av styrelsen av sällskapet på något av dess ordinarie sammanträden utses till hedersledamot.
§ 3. Sällskapets medlemmar äro dels aktiva, dels passiva. Aktiva äro sådana medlemmar, vilka endera ådagalagt sin kompetens i enlighet med bestämmelserna i § 4. eller ock äro kvali?cerade yrkesnavigatörer. Passiva äro övriga medlemmar, vilka äro besjälade av intresse för sällskapets strävanden.
§ 4. För vinnande av aktivt medlemskap skall sökande undergå kompetensprov inför av sällskapets styrelse utsedda sakkunniga examinatorer. Kompetensprovet skall regleras genom ett av styrelsen utarbetat och av sällskapet fastställt program. För vinnande av passivt medlemskap erfordras intet kompetensprov.
§ 6. Sällskapets standert är till hälften vit och till hälften grön med en snett över båda fälten ställt ankare, vilket är grönt i det vita fältet och vitt i det gröna. Standertens höjd till dess längd skall förhålla sig som 2 : 3. Likare skall av styrelsen förvaras.
§ 7. Sällskapets mössmärke (modell) har till huvudemblem dess standert, omgiven av eklöv, samt såsom topptecken för seglare röd och grön stjärna och för motorbåtsförare däröver en vit sådan.
§ 8. Sällskapets standert och befälstecken skola föras enligt särskilt flaggreglemente. Sällskapets standert skall vara inregistrerad i Kungl. Patent- och Registreringsverket. Sällskapets standert och mössmärke utlämnas till därtill berättigad medlem av kassaförvaltaren mot erläggande av härför av styrelsen fastställda avgifter. I sällskapet inregistrerat fartyg skall ombord hava av sällskapets besiktningsman utfärdat besiktningsbevis, som utlämnas mot fastställd avgift enligt av styrelsen utfärdad instruktion. Styrelsen tillsätter det antal besiktningsmän, densamma anser behövligt.
§ 11. Sällskapets .angelägenheter handhavas av en styrelse, bestående av sju personer: ordförande, vice ordförande, sekreterare, kassaförvaltare och klubbmästare samt två ledamöter.
§ 17. Upplöses sällskapet, för vilket erfordras beslut på två ordinarie sammanträden med ¾ majoritet, överlämnas sällskapets handlingar och tillgångar till Svenska Sällskapet för räddning av skeppsbrutne.
Stadgarna åtföljdes av bestämmelser för de prov i navigation och i motorkännedom, som skulle avläggas för vinnande av aktivt medlemskap. Dessutom utarbetades en instruktion för besiktningsmän, som skulle besiktiga motor- och segelbåtar i samband med att dessa blevo inregistrerade i sällskapet.
Sällskapets standert — numera kompetensstandert för inomskärsskeppare — hade Almgren och Falke komponerat. Den vittnar alltjämt i all sin enkelhet om ett inspirerat grepp på uppgiften. Standerten är inregistrerad i Patent- och Registreringsverket under nummer 26861.
Redan före utgången av år 1922 var sålunda en fast grund lagd för sällskapets fortsatta tillvaro och verksamhet. Enligt stadgarna skulle medlemmarna kallas till allmänna, månatligen återkommande sammanträden eller klubbaftnar under vinterhalvåret oktober — april, medan sommarmånaderna reserverades för praktiska övningar och ut?ykter i Stockholms skärgård. Men mycket organisationsarbete återstod ännu att utföra. Jämsides med organiserandet av sällskapets undervisningsväsen, för vilket redogöres i ett särskilt kapitel, måste styrelsen förbereda de övningar, som försöksvis skulle anordnas under den kommande seglationen. Man uppgjorde detaljerade övningsprogram dels för seglare, dels för motorbåtsförare. För seglarna gällde det att träna segelsättning vid brygga, strand och boj samt till ankars, ankarlättning, segelföring och manövrer under gång, ankring och förtöjning m.m.; motorbåtsförarna hade att öva avsättning från brygga, olika slags manövrer under gång, tilläggning och förtöjning. För bådadera tillkom dessutom tillämpning av ombordläggningsförordningens styrnings- och seglingsregler, livräddning i olika situationer samt inomskärsnavigering med hjälp av sjökortet. Övningarna planerades som eskaderfärder, och för detta ändamål tillsattes eskaderchefer och vice eskaderchefer samt ordningsmän. I samband härmed utarbetades och antogs ett ?aggreglemente, som bl.a. innehöll bestämmelser om eskaderchefs?agg och ordningsmans?agg, vilka, befälstecken voro avsedda att föras, då fartyg voro samlade i eskader. Myndigheter, rederier och andra organisationer underrättades om sällskapets existens och ändamål samt om standertens utseende och betydelse.
Eskaderövningar, sällskapsliv och årsbok
Söndagen den 20 maj 1923 var den första övningseskadern under kapten Schumburgs befäl samlad i Siarösund i Stockholms norra skärgård, och kl. 8 på morgonen hissades samtidigt med national?aggan sällskapets standert och befälstecken, medan löjtnant Hugo Kylberg, befälhavare på motorkryssaren Doppingen, blåste paradmarsch på horn. Akten präglades av högtidligt allvar, ty det var första gången i vårt land som en kompetensstandert hissades på segel- och motorbåtar — alltså en minnesvärd händelse i den svenska båtsportens historia. Under diverse övningar tog eskadern sedan vägen genom Klintsund över Gälnan till Jolpan, Hummelmora och Dyviken på Ljusterö, varefter färden avslutades vid Lidingövarvet.
Ytterligare tre eskaderfärder anordnades under samma sommar. Den 17 juni samlades man vid Södra Möja och tog vägen till Sandhamn och Saltsjöbaden. Den 22 var samlingsplatsen Gumshornet på södra Malmölandet, och därifrån gick vägen till Sandhamn och Saltsjöbaden. Den 19 augusti skedde samling i Ornö kyrkvik, varifrån man färdades över Hersfjärden till Nynäshamn och därifrån över Mysingen, Jungfru- och Nämdöfjärdarna samt genom Örsundet, Kolström, Baggensstäket och Skurusund till Stockholm.
Så kom sällskapets första vinterhalvår, som inleddes med det ordinarie oktobersammanträdet. Härvid höll kapten Arnold Schumburg ett uppmärksammat föredrag om en nyutgiven författning, som kompletterade ombordläggningsförordningen, nämligen kungörelsen angående åtgärder för undvikande av sammanstötning mellan luftfartyg, vilka ju i vissa fall även rörde sig på vattnet, samt om ett av sjökarteverket avgivet förslag till ny förordning om fartygslanternor och kompasser, om vilket kommerskollegium berett sällskapet tillfälle att yttra sig. Redan knappt ett år gammalt var sålunda Navigationssällskapet känt som en organisation, där nautisk sakkunskap fanns representerad.
Vid sammanträdet den 14 november kunde sällskapet ?ra sin ettåriga tillvaro. Mången hade nog varit skeptisk i fråga om anslutningen till sällskapets strävanden, men då medlemsantalet nu visade sig ha stigit till 184, kunde man känna sig övertygad om att det verkligen Fanns vind i seglen. Man visste också, att kommendörkapten Leche var den rätte mannen vid rodret. Hos honom förenades djupgående teoretiska yrkeskunskaper och praktiska färdigheter på navigationens område med ett levande intresse för sällskapets uppgift. Han uppoffrade sig helt för den goda saken och föregick med gott exempel genom sin stora energi och arbetsförmåga. Hans vinnande personliga egenskaper och trofasta vänskap bidrog ofta till att sammanjämka skiljaktiga meningar och att öka sammanhållningen. Men det bör också rättvisligen framhållas, att Leche hade duktiga och entusiastiska styrelsemedlemmar vid sin sida. Omfattningen av allt det arbete, som styrelsen hade att uträtta, och vikten av de initiativ, som togos under de första åren av sällskapets tillvaro, torde numera svårligen kunna utläsas ur de bevarade protokollen och styrelseberättelserna.
Beklagligt nog måste redaktör Ragnar Kock snart avsäga sig uppdraget som sällskapets sekreterare på grund av ?yttning till utlandet. Han stod dock ända till sin död år 1944 sällskapets strävanden nära. Till hans efterträdare valdes postexpeditör Humbert Lundén.
Att det redan från början blev en viss ?äkt över Navigationssällskapet, berodde naturligtvis även på medlemmarna. De förenades av starka gemensamma intressen för livet på sjön, men det visade sig också, att många av dem voro påhittiga och angenäma sällskapsmänniskor, som gjorde sitt bästa för att genom tal, sång och musik förhöja stämningen vid sällskapets sammankomster och utflykter. Bland dem som svarade för muntrationerna under de första åren förtjänar särskilt ingenjör Victor Almgren, en av sällskapets stiftare och dess första examinator i motorkännedom, att ihågkommas. Vid decembersammanträdet år 1923 överraskade han med att visa ett trettiotal i kol utförda karikatyrteckningar av mera bemärkta medlemmar.
Sällskapet sammanträdde under detta år och de närmast följande i regel på Strand Hotell, där standerten då alltid var hissad.
Till det organisatoriska arbetet under år 1923 hörde även, att sällskapet beslöt utge en årsbok, vars första årgång utkom 1924. Navigationssällskapets årsböcker, innehållande en årlig krönika över sällskapets verksamhet, uppsatser i olika nautiska ämnen, medlemsrulla, fartygsrulla m.m., ha utgivits åren 1924—1928 och 1934—1939; under tiden 1929—1933 samt år 1940 utkommo endast årliga upplagor av sällskapets rulla. Krigsförhållandena vållade sedan sådana inskränkningar, att utgivning av årsböcker och särskilda rullor tills vidare inställdes.
Propaganda, sjömanövrer och långfärder
År 1924 inleddes med nya tag i arbetet på att öka båtfolkets nautiska kunskaper. På januarisammanträdet höll ordföranden ett längre anförande, i vilket han vädjade till medlemmarna att arbeta för Navigationssällskapets syften, helst som många utomstående personer och organisationer och även myndigheterna hade sina blickar riktade på sällskapet. Särskilt vände han sig till de passiva medlemmarna, som upp- manades att göra sig kompetenta för aktivt medlemskap. Att regeringen nyligen avslagit en framställning om kompetensbevis för motorbåtsförare vore ytterligare ett skäl att besinna båtförarnas skyldighet att äga nödiga kunskaper.
För att göra Navigationssällskapet och dess strävanden mera kända såväl hos myndigheterna som hos allmänheten höll Leche ett offentligt föredrag i KFUM:s lokaler den 25 januari. Särskilt inbjudna voro överståthållaren, Stockholms stads hamnmyndigheter, ?ottans och kustartilleriets högsta myndigheter, styrelserna för rederier och sjöförsäkringsbolag, styrelserna för alla segel- och motorbåtsföreningar i Stockholm m.fl. samt representanter för dagspressen. Ämnet var: »Hur är det med säkerheten på våra sjövägar? Navigationssällskapets syften och mål.» I den med sällskapets standert och svenska ?aggor dekorerade lokalen åhördes föredraget av omkring 4oo personer.
Givetvis bidrog denna propaganda till ökad medlemsanslutning. Särskilt må antecknas, att sällskapets första kvinnliga medlem, fru Margit Hofverberg, invaldes den 3 mars.
Från år 1924 anordnades i regel tre eller fyra eskaderövningar varje seglation. Eskadercheferna hade under den föregående sommaren fått en viss vana vid hur sådana övningar borde planeras och genomföras, och det kan därför vara på sin plats att ur sällskapets årsbok för 1925 i sammandrag återge en skildring av den andra ordinarie övningen år 1924 för att ge en inblick i hur övningarna bedrevos vid denna tid.
Övningen ägde rum söndagen den 13 juli. Enligt order skulle samling ske på N 59° 24,5′, O 18° 22,18′, en ort som befanns vara västra delen av sundet mellan Rindö och Skarpö. Eskaderchefen, kommendörkapten Leche, mönstrade här kl. 7 på morgonen följande motorbåtar: Eva, befälhavare A. Johansson; Virgo, Rud. Hallman; Bibbi, K. Möller; Eja, C. Carlsson; Juttan, A. J. Pettersson; Framåt Gunga, B. Nordström. Leche hissade sitt befälstecken på Eva, och kapten Schumburg hissade ordningsmannens tecken på Framåt Gunga.
Programmet var lagt så, att båtarna skulle i kolonnformering styra i eskaderchefens kölvatten i farvatten, som voro obekanta för ?ertalet befälhavare. Dessa ?ngo därför order om att i sina sjökort uppdraga eskaderns väg med blyerts och att föra anteckningar om känningsmärken vid girar m.m. Varje båt erhöll sina röda och gröna signal?aggor, med vilka ett nytt signalsystem skulle prövas. Eskaderns fart bestämdes med hänsyn till den långsammaste båten.
Starten skedde vid 9-tiden, och eskadern tog vägen västvart och vidare nordvart genom det grunduppfyllda, smala sundet mellan Skarpö och Hästholmen, varefter färden fortsatte genom Lindalsundet och Borgsund. Härifrån styrdes längs Grindaön mot Snäckan, som rundades. När Karklö just passerats, saktade Eva farten och girade hart styrbord och styrde in i det vackra men smala Trångsund mellan Karklö och Trångholmen; kolonnen följde troget i kölvattnet. Utkommen ur sundet gick eskadern åter nordvart och därefter sydost- och ostvart in genom det smala loppet till den stora och djupa viken på Lånnaöns sydsida. I den förtjusande vackra sydöstra delen av denna vik sattes stävarna mot land, och order gavs om frukost. Det var underbart, vad en sådan smakar i en härlig natur, vackert väder och angenämt sällskap!
Sedermera fortsatte färden genom det långa, vackra Lårsundet, varefter båt efter båt ?ck gå in i en egendomlig liten hamn mellan Kåpholmen och Träskö-Storö, vända därinne och så gå ut igen. För att komma in måste man styra utefter en bergvägg på ena sidan, medan man har en väldig, spetsig sten på den andra. Efter denna fransyska visit gjordes en annan i Träskö-Storö norra hamn, som befanns vara betydligt rymligare. Därifrån navigerade man mellan Ingmarsö och Rävsön för att slutligen passera in genom Paradisets smala port. Denna hamn, belägen mellan Kålgardsö och Jolpan, gör sannerligen skäl för namnet. Där inne är verkligen idylliskt, och de av Navigationssällskapets medlemmar, som ännu ej varit där, uppmanas på det livligaste att söka sig dit. Från Paradiset gick färden ut genom norra gattet samt vidare nordostvart mellan Idholmen och Lökholmen, där farten sattes till »så sakta som möjligt», ty på ett par ställen var det så trångt, att man kunnat hoppa i land.
Utkommen i lotsleden styrde eskadern sydvart, men tvärs Kunnörarna ändrades kursen till västnordväst mot Träskö kvarn. Över Träsköfjärden, längs Svartsö, över Edöfjärden och slutligen genom Puttalsundet navigerades det in i den vackra lilla viken på västsidan av Hummelmoraön. Man gick härvid öster om den farliga bränningen »Cederlunds torra» utanför Hummelmoraöns västra udde och strök härvid 6—7 meter från bergväggen. Vid vikens norra strand lade båtarna till för middagsmål.
Efter skaffningen ?ngo båtbefälhavarna visa fram sina sjökort för eskaderchefen, som rättade feldragna kurslinjer. Det visade sig, att i de båtar, som saknat kompass, hade man haft svårt att följa med i kortet.
På kvällen styrde man mot Stockholm, och vid Karlsudd avtackade eskaderchefen besättningarna och upplöste eskadern. Övningen hade alldeles särskilt visat nyttan av samfälld navigering i okända vatten.
Med sina otaliga öar, skär och sund, omväxlande med större och mindre fjärdar, innebär Stockholms skärgård outtömliga möjligheter till nya, intressanta och lärorika navigationsövningar. Det var därför en naturlig sak, att Navigationssällskapet i regel förlade sina sjöfärder till detta vidsträckta område. Men en och annan gång tog man också kosan inåt Mälaren, som ju också bjuder på rik omväxling och imponerande fjärdar samt härjämte många sevärda kulturminnesmärken. Den första övningen i Mälarfarvatten ägde rum den 14 september 1924, då motorbåtarna samlades vid Fantholmen. Seglarna hade samma dag eskaderövning i skärgården.
Många av Navigationssällskapets medlemmar ha dessutom under årens lopp givit sig ut på långfärder med sina båtar utefter kusterna och till Gotland samt även till grannländerna. Till ökad trygghet och trevnad ha många sådana färder gjorts med ?era båtar gemensamt. Den första av dessa långfarder företogs sommaren 1924 med tre segelbåtar: Tumlaren, befälhavare C. Ivar Roksberg, tillika eskaderchef; Arda, Gustaf Lundgren; Yaramaz, Adolf Jonsson. Färden gick från Stockholms skärgård till Kalmar och åter med besök i Västervik, Oskarshamn och Borgholm.
En storartad gåva: Skepparholmen
Hösten 1924 inträffade en lika viktig som glädjande händelse i Navigationssällskapets historia. Ända från början av sällskapets tillvaro hade man dryftat möjligheterna att någonstans i Stockholms skärgård förvärva en lämplig holme som replipunkt för utflykterna till sjöss, men då sällskapets ekonomiska resurser voro ganska blygsamma, måste dessa planer tills vidare ställas på framtiden. Dock blevo de förverkligade förr än någon kunde tro. Den 11 september sammanträdde ordföranden och vice ordföranden samt styrelsesuppleanten advokat Torsten Mossberg med en för sällskapet varmt intresserad medlem, som hade meddelat, att han hade ett gåvobrev att överlämna men önskade vara anonym. Gåvobrevet befanns innebära, att Skepparholmen, belägen strax innanför Örsundet, donerades till Navigationssällskapet, och den anonyme donatorn befanns vara bankkamrer Ernst Lundin. Redan den 17 i samma månad hissades sällskapets standert på Skepparholmen till tecken på att den tagits i besittning för avsett ändamål. Om Skepparholmen handlar ett särskilt kapitel.
Signalreglemente, uniformsreglemente och utprickning
Vid oktobersammanträdet 1924 meddelades, att hamnkaptenen i Stockholm till vederbörande myndigheter inlämnat ett förslag till obligatorisk registrering av motor- och segelbåtar, vilkas framfart enligt hans åsikt på så sätt skulle kunna underkastas en effektivare of?ciell kontroll. Sammanträdet hölls på restaurang Gåshaga på Lidingö, och färden dit och därifrån företogs med ångfartyget Gasaccumulator V.
På sammanträdet den 10 december fastställes signalreglemente, uppgjort med utnyttjande av de erfarenheter, som vunnits vid eskaderövningarna. På samma gång antogs även ett uniformsreglemente; dessförinnan funnos endast mycket knapphändiga bestämmelser i stadgarna om sällskapets mössmärken. Ingenjör Raphael Blomqvist överlämnade vid samma tillfälle såsom gåva till sällskapet en egenhändigt utförd oljemålning av ordföranden, som just denna dag fyllde 57 år. Vid det efterföljande samkvämet uppläste kapten Schumburg följande kväde om några av de mera bemärkta farkosterna i Navigationssällskapet:
Hamnanläggning, studiebesök, knop- och splitsaftnar
Efter hand som allt ?era båtar blevo inregistrerade i Navigationssällskapet, visade det sig allt nödvändigare att kunna erbjuda medlemmarna en skyddad hamn i Stockholm eller i stadens omedelbara närhet. Den första åtgärden i denna riktning hade vidtagits redan år 1924, då sällskapet lät bygga en ?otte vid Lidingövarvet; här förtöjdes det fåtal båtar, som inte hade annan hamnplats. Men i början av år 1925 togs ett viktigt och avgörande steg för hamnfrågans lösning: styrelsen gjorde en framställning om att få anlägga en båthamn i Valdemarsviken på Djurgården. Vid sällskapets sammanträde den 20 mars meddelades, att K. M:t i dagens konselj bifallit sällskapets framställning. Det var ett lika genialiskt som djärvt tilltag att skaffa denna mycket välbelägna hamnplats mitt i Stockholms hamnområde; kostnaderna för hamnens anläggning överstego mångfaldigt vad sällskapet vid denna tid hade råd med. Om hamnen i Valdemarsviken och dess betydelse berättas i ett särskilt kapitel.
Vid sidan av sällskapets ordinarie sammanträden med tillhörande föredrag i nautiska ämnen började man år 1925 anordna studiebesök på olika ställen, där det fanns något att lära om sjöväsendet. Det första besöket gjordes i april nämnda år hos sjökarteverket på Skeppsholmen, där omkring 100 medlemmar infunno sig för att under ledning av kommendörkapten Gustaf Reinius få en inblick i konsten att göra sjökort. Under årens lopp ha studiebesök med sakkunnig ledare — ibland någon av sällskapets egna medlemmar — gjorts bl.a. på Sjöhistoriska museet, Lantmäteriarkivet, Telegrafverkets museum och Tekniska museet, Stockholms observatorium i Saltsjöbaden, Tekniska högskolans skeppsbyggnadslaboratorium, Lantbruksstyrelsens ?skeriundersökningsanstalt vid Drottningholm, statsisbrytaren Ymer, Stockholms stads elverk, AGAs avdelning för fyrbelysning på Lidingö, Telefon AB L. M. Ericssons verkstäder vid Midsommarkransen samt olika varv och verkstäder. Somliga besök ha upprepats ?era gånger.
En annan nyhet för år 1925 var att man anordnade en »knop- och splitsafton», där medlemmarna under förfaren ledning ?ngo öva sig i sjömaningens nyttiga konst. Sedan dess ha knop- och splitsaftnar tillhört sällskapets ordinarie vinterprogram. I regel ha de ordnats under enkla och gemytliga former, ibland på någon segelmakarverkstad, med glatt humör kring linor och trossar och medhavd förning.
Årets första övning till sjöss ägde rum under pingsthelgen 31 maj—1 juni. Då gick en eskader om åtta motorbåtar Södertörn runt med Skepparholmen som startplats; det var första gången en eskaderfärd utgick därifrån. Vädret var hårt första dagen, men inga svårare missöden inträffade. Den trånga Dragets kanal med anslutande slingrande farleder samt den idylliska staden Trosa blevo särskilt minnesvärda punkter på färdprogrammet. Vid årets tredje eskaderfärd, den 12 juli, hade övningar ordnats gemensamt med båtar ur Stockholms frivilliga motorbåts?ottilj. Vid samma tillfälle tjänstgjorde en av sällskapets motorbåtar, Tonja, befälhavare O. Lundberg, i samband med att en internationell botanisk kongress gjorde en utfärd i yttre skärgården.
Sommaren 1925 gjorde segelkanoten Runa, F. Boström, en långfärd till Karlskrona, och segelbåten Långörn, en 30 m² skärgårdskryssare, gjorde en havskryssning till Riga och Runö. Om den sistnämnda seglatsen författade båtägaren, Villy Blomqvist, en spännande skildring, som publicerades i Navigationssällskapets medlemsblad Navis 1926—27.
Sjöfartslättnader och poesi
Under år 1925 skriftväxlade sällskapet med chefen för sjökarteverket, som anhållit, att sällskapet måtte meddela sina önskemål rörande komplettering av djupangivelser i de dåvarande rätt bristfälliga sjökorten över Stockholms skärgård, nr 61 och 62. Denna anmodan efterkoms givetvis, och på samma gång anhöll sällskapet om att nämnda sjökort borde kompletteras även med ?era namn på öar, skär och grund, varjämte sådana föremål, som kunde tjäna som sjömärken, bl. a. kvarnar och andra mera framträdande byggnader, borde införas i korten i större omfattning. Vidare avläts en underdånig skrivelse till K. M:t med anhållan om förbud mot privatprickar, som utsättas utan lotsverkets tillstånd och kontroll. En annan skrivelse till K. M:t gällde befrielse för sällskapets medlemmar från sjöfartsavgifter, en förmån som vissa större båtföreningar redan tidigare hade erhållit. Enligt resolution den 3o oktober 1925 fann K. M:t gott medgiva, att Navigations- sällskapet måtte för sina fartyg och båtar i svenska hamnar åtnjuta befrielse från alla de avgifter, som i allmänhet voro fastställda för fartyg i sådana hamnar, dock med undantag för lotspenningar, då lots begagnades. Som villkor för denna förmån föreskrevs bl.a., att fartyg inte begagnades till förande av handelsgods och varor, att på varje fartyg skulle medföras ett av sällskapet utfärdat registreringsbevis eller certi?kat, att båtägare, som veterligt straffats för smuggling, inte ?ck vara medlem i sällskapet samt att varje till sällskapet anslutet fartyg skulle vara försett med lätt skönjbart namn.
Sällskapets visförfattare, sångare och musikanter voro detta år ovanligt ?itiga. Förutom friherre Klinckowström fägnade även operasångare Gustaf Sjöberg medlemmarna med sin sång, och vid ett tillfälle lät tonsättare Algot Haquinius höra valda stycken på ?ygel. Åtskilliga aktuella visor hopskrevos och sjöngos av olika medlemmar, som otvivelaktigt kände sig inspirerade av de goda framsteg sällskapet hade gjort i olika avseenden. En av dessa poetiska skapelser följer här:
EN SJÖMANSVISA
om navigation, lanternor och andra tärnor
samt även med några (ut)prickningar,
författad och sjungen av bankkamrer Ernst Lundin
den 20 mars 1925.
Melodi: »Honolulu.»
Nog alla, som ha farit
med motorbåt, erfarit,
att förr ej varit så noga med (noga med, noga med)
att rätta kursen taga,
lanternor, hålla, laga,
som ej bedraga i segelled.
Navigationen
nu höjer tonen
på vara rendezvous,
dit jämt vi gno (jämt vi gno, jämt vi gno).
Man sjömanöver
ibland behöver,
och då ju bra är att slippa ro.
Om någon skulle fråga
oss om var förmåga
att skutan klara
i storm och lä (storm och lä, storm och lä),
vi ej behöva väga
på orden utan säga
namnet på vår ordförande:
Jo, de ä Leche,
den lärde, käcke,
som i navigation ä champion (champion, champion).
Han är den bästa
till att befästa
vårt unga sällskaps betydelse.
I styrelsen desslikes
en karl ur Svea rikes
cofferdi-?otta vi hava fått (hava fått, som är ?ott).
Han håller styvt på lyse
och därom gruffar, ty se
han sådant säljer båd’ stort och smått.
Ja, de ä Schumburg,
kaptenen Schumburg,
som uti rött och grönt
har rykte rönt (rykte rönt, rött och grönt).
Med hans lanternor
och några stjärnor
vi klarar färden på fjärd och hav.
Bland alla många rykten
jag hört, att ta till ?ykten
av falkar brukas väl någon gång (någon gång, någon gång),
men även att de smyga
på höns och tuppar blyga,
som sig fröjda i vårlig sång.
Ja, de ä Falken,
?ygarn, skalken,
som uppå aeroplan
är full i fan (full i fan, en sån fan).
Han med en motor
och Flettners rotor
snart gör en tuppjakt per rotor-plan.
En medlem, som ej vilar
på hanen men som bilar
och ständigt kilar, men ej i Ford (ej i Ford, han är lord),
som tiden ej förhalar
men svenska vackert talar,
när som han halar en tös ombord,
det är vår Almgren
med stämma malmren,
som i sin motorbåt
har små försåt (små försåt, o förlåt).
Han med Min-andra
ofta ses vandra
ut på en långfärd, på okänd stråt.
Medlemsblad, soirée-dansante och klubbhusfond
Till 1925 års händelser hör även, att Navigationssällskapet i anseende till det alltmera ökade medlemsantalet beslöt att utge medlemsbladet Navis från och med januari 1926. Genom denna nya föreningslänk mellan medlemmarna kunde det nya året mer än något av de följande börja i samhörighetens och de gemensamma strävandenas tecken. Att medlemsbladet skulle heta Navis, det var tämligen självklart, emedan ordet redan användes i dagligt tal som en förkortning av sällskapets namn. Det är dock obekant, om den som lanserade denna förkortning kände till, att navis är ett latinskt ord, som betyder fartyg. För utgivningen av medlemsbladet redogöres i ett särskilt kapitel.
Vid januarisammanträdet tilldelades Skepparholmens donator, bankkamrer Ernst Lundin, diplom som ständig medlem, och vid februarisammanträdet erhöll grosshandlare Oscar F. Nilson samma hedersbetygelse med anledning av det utomordentligt aktiva intresse och den frikostighet, som han visat sällskapet.
En annan minnesvärd händelse i början av år 1926 var den soaré, som anordnades på Strand Hotell den go januari. Ändamålet var närmast att samla in pengar till förstärkning av den fond, som bildats för uppförande av en paviljong på Skepparholmen, men man ville på samma gång göra en ny propagandaframstöt för sällskapet och i övrigt bereda medlemmar och gäster en angenäm afton. Om denna tillställning läste man i februarinumret av Navis:
Navigationssällskapets soirée-dansante på Strand Hotell blev, som väntat var en succés. Festen, till vilken omkring 340 damer och herrar infunnit sig, öppnades i bankettsalen, och gästerna, som lyckligen lotsat sig igenom den väl utprickade farleden i tamburen, emottogos av marskalkarna, kapten Holtz och löjtnant Lagercrantz, Dessförinnan hade emellertid åtta unga tärnor påsatt samtliga inträdande vita och gröna rosetter, vilka för aftonen gällde som kontramärken. Programmet började med Navigationssällskapets paradmarsch, komponerad av aktive medlemmen kamrer Knut Möller och utförd av orkester. Marschen var ståtlig, och det var nog en hel del av de närvarande, som kände en särskild sträng vibrera i sitt inre med tanke på det arbete och den del av sitt inre jag såsom uttryck för sin kärlek till sällskapet, som gamle vännen Möller nedlagt i marschen. Härpå följde prolog, författad och framförd av aktive medlemmen teaterdirektör Wilh. Högstedt, samt därpå uppträdande av herr Högstedt och aktiva medlemmarna operasångare Gustaf Sjöberg och bankkamrer Lundin samt passive medlemmen operasångare Josef Herou.
Sedan kom en enaktare, även den författad av herr Högstedt, benämnd »Tre män i en båt». Medverkande voro, utom herr H., klubbmästaren ingenjör Victor Almgren, passive medlemmen Oscar Pierrou m.?. För att kunna utföra sin roll hade ingenjör Almgren rakat av sig sina »preussare», varvid han yttrade: »Kan jag inte offra något annat för Navis, så offrar jag dessa!» Vid supen hälsade ordföranden, kommendörkapten Leche, samtliga välkomna i ett hyllningstal till damerna. De förutnämnda åtta tärnorna började nu försäljning av tombolalotter, och det torde ej vara deras fel, om ej alla blevo slutsålda. I Sjömanskrogen, vilken inrättats i de s.k. Lengrenska rummen och där värdskapet utövades av kapten Kjellmodin, såsom gammal sjöbuss väl vetande hur det bör gå till, stod glädjen högt i tak tack vare sång till luta av passive medlemmen kamrer Klinthammar, sång till piano av skådespelare Lövås samt genom kamrer Pierrous dråpliga bondkomiker.
Entrén, liksom bankettsalen och de Lengrenska rummen, hade dekorerats med av artisten Bülow under överinseende av aktive medlemmen arkitekt Wrange utförda målningar ur kapten Groggs och kalles märkliga upplevelser bland Söderhavets skönheter. Taken voro rikt dekorerade med ?aggor.
Soarén gav klubbhusfonden omkring 1 000 kronor. En närvarande medlem, som beklagade sig över att ej äga några talanger att medverka vid en sådan fest, skänkte på grund härav 100 kronor till fonden.
Vid marssammanträdet meddelades, att en av damerna i sällskapet, fröken Dagmar Carlsund, i vederbörlig ordning avlagt kompetensprov och därmed blivit sällskapets första kvinnliga aktiva medlem. På förslag av ordföranden beslöts med acklamation, att fröken Carlsund skulle såsom hederstecken tilldelas sällskapets standert i siden.
Under år 1926 möttes medlemmarna emellanåt till s.k. skärgårdsaftnar, då skärgårdsnavigationens problem diskuterades. Härvid gick man i sjökortet igenom oprickade farleder, som olika medlemmar passerat under de gångna somrarna, och påvisade förekommande känningsmärken, enslinjer, frimärken, ankarplatser m.m.
Nya övningar, bl.a. i kräftätning
Den första sjöfärden år 1926 ägde rum under pingsten den 23—24 maj, då eskadern besökte det på krigshistoriska minnen så rika området kring Tjockö i Stockholms norra skärgård. Som »historisk ciceron» medföljde kommendörkapten L. Stackell.
Den 13 juni, 11 juli och 8 augusti voro praktiska navigeringsövningar anordnade med start vid Skepparholmen. Den förstnämnda övningen avsåg praktisk repetition av fart-, distans- och tidsproblem, pejlingar m.m., varvid varje båtbefälhavare ?ck ett förseglat brev att brytas utanför slätpricken vid Malmögrund. Brevet innehöll frågor, som skulle besvaras skriftligen; svaren granskades sedan av eskaderchefen. Vid nästa övning gällde det bl. a. att ta reda på bränningen utanför Klacknäset och ?nna lämpliga frimärken. Till augustiövningen hörde ett nytt moment: kräftsupé i den nyuppförda paviljongen på Skepparholmen. Denna övning lockade det största antalet deltagare. På kvällen lördagen den 7 lågo 14 båtar förtöjda vid holmen, varför det blev ganska trångt men därför ej mindre angenämt i paviljongen. Sedan dess har det varit en omhuldad tradition inom Navigationssällskapet att varje år en lördagskväll i augusti begå »kräftblot» på Skepparholmen med åtföljande söndagsövning till sjöss.
Under eftersommaren ?ck sällskapet medverka vid bedömning av ett nytt utprickningssystem, vartill förslag hade uppgjorts inom lotsstyrelsen. Remmare av nya typer hade på försök utsatts på den eljest outprickade Gråskärsfjärden, och speciella observationer gjordes från motorkryssaren Örnen, som grosshandlare Karl Wagner ställde till förfogande, varefter observationsprotokollet insändes till lotsstyrelsen. I Dagens Nyheter den 23 oktober klarlade sällskapets ordförande det nya utprickningssystemet för en större allmänhet.
På aftonen den 18 september ägde »Barnens dags regatta» rum på Riddarfjärden, varvid inemot 400 motor- och segelbåtar deltogo, däribland åtskilliga från Navigationssällskapet. Båtarna voro försedda med kulörta glaslyktor och fördelades på fyra kolonner, »och var det säkerligen ett särdeles vackert skådespel att se de olika färgade ljusen liksom vävas in i varandra, då kolonnerna passerade Stadshuset», som det stod i Navis.
Tack vare välvilliga donatorer hade sällskapet så småningom kunnat samla ett litet fackbibliotek, som med tiden blev allt rikhaltigare. Det omfattade vid slutet av år 1926 omkring 200 nummer, huvudsakligen nautisk litteratur, som kostnadsfritt utlånades till medlemmarna.
De i sällskapet inregistrerade segel- och motorbåtarna hade under de gångna åren blivit så många, att det ansågs lämpligt att varje båt förde en särskild igenkännings?agga, bärande båtens registreringsnummer, för att man med hjälp av ett ?aggregister lätt skulle kunna identi?era båten såväl till sjöss som i hamnar. Under år 1926 infördes sådana ?aggor; de voro vita med en svart bård och svarta siffror, som alltid hade sina givna platser, oavsett om numret var en-, två- eller tresiffrigt. Denna igenkännings?agga blev dock aldrig populär och användes ej i nämnvärd omfattning. Några år senare infördes andra, mera dekorativa igenkännings?aggor, varom förtäljes längre fram.
Från sammankomsterna under vinterhalvåret 1926—27 förtjänar antecknas, att sjökapten Axel Kjellmodin, skådespelare Gustav Lövås, bankkamrer Ernst Lundin, kapten J. Malmgren och kamrer Oscar Pierrou i hög grad bidrogo till trevnaden, medan friherre Klinckowström var ute på Nordsjön och Atlanten.
Vid årssammanträdet i april 1927 avgick sjökapten Schumburg som vice ordförande. I hans ställe valdes greve Nils von Rosen, vilken föregående år inträtt i styrelsen.
Sällskapets stadgar, som blivit ändrade redan under 1924 och 1925, omarbetades mera grundligt under 1927, och i samband därmed reviderades även reglementena.
Sommarsäsongen 1927 inleddes med ett offentligt propagandamöte i Nynäshamn den 14 maj, varvid ordföranden talade om Navigationssällskapets mål och verksamhet; dessutom höll kapten Roksberg föredrag om det förutnämnda nya utprickningssystemet. Mötet besöktes av inemot 100 personer och avslutades med samkväm på restaurangen.
Under pingsthelgen den 5—6 juni företogs en eskaderfärd från Skepparholmen till Sand på Nämdö, där besättningarna gingo ombord på motorkryssaren Örnen för navigeringsövningar ute i havsbandet. Härvid ?ngo de aktiva medlemmarna i tur och ordning stå till rors, följa med i sjökortet, uttaga lämpliga enslinjer och frimärken m.m. Den 10 juli var en övning anordnad gemensamt med Stockholms frivilliga motorbåts?ottilj. Man samlades vid Hummelmora på Ljusterö, och därifrån ?ngo båtarna med olika avgångstider och på skilda vägar söka sig till Paradiset samt under färden dit iakttaga och notera lämpliga navigeringsmärken.
Vid årets sista övning, den 14 augusti — som föregicks av kräftskiva på Skepparholmen lördagen den 13 — ?ngo deltagarna till uppgift att var för sig tillryggalägga en viss angiven bana på en tid, som skulle förutberäknas efter båtens fart. Denna nya övning blev upprinnelsen till Navigationssällskapets orienteringstävlingar eller, som de nu vanligen kallas, precisionstävlingar. Dessa behandlas i ett särskilt kapitel. Vid nämnda övning rådde hård sydvästlig vind med regn och hagelbyar, varför somliga besättningar vid återkomsten till Skepparholmen sågo ut som »dragna ur sjön».
Femårsfest, födelsedag och porträttvers
Precisionstävlingarna ta fart
I kallelsen till pingstövningen år 1928, den 27—28 maj, hade styrelsen meddelat, att en ny motorbåtstävling skulle anordnas. Vad denna tävling innebar, ?ngo båtförarna erfara först efter avgången från Skepparholmen, som var samlingsplats, genom att bryta utdelade förseglade kuvert. Enligt inneliggande order skulle varje båt gå sin egen särskilt angivna väg med viss fart till en träffpunkt, som var angiven med endast lat och long. Övningen ?ck så pass bra resultat, att skillnaden mellan beräknad och angiven gångtid rörde sig endast om ett par minuter för de tre bästa båtförarna. En liknande övning ägde rum den. 8 juli, då ej mindre än 23 motorbåtar samlades vid Saltsjöbaden. Operasångare Gustaf Sjöberg, en av de bästa vid den förutnämnda tävlingen, hade skänkt en prispokal, och denna erövrades av köpman Yngve Thyrén, som anlände till målet endast 24 sekunder senare än beräknat. Vid den efterföljande middagen på Dalarö hotell framhöll vice ordföranden och eskaderchefen greve von Rosen, att de övningar i tävlingsform, som anordnats denna sommar, vore av stor betydelse för sporrande av deltagarnas intresse och ambition. Detta har också besannats vid de precisionstävlingar, som Navigationssällskapet sedermera anordnat och som undan för undan byggt vidare på de gjorda erfarenheterna. Kräftskivan på Skepparholmen, lördagen den 11 augusti, åtföljdes detta år — kanske med tanke på förra årets strapatser — under söndagen endast av övningar i tilläggning vid bryggor. I slutet av september gjorde kuttern Yaramaz, befälhavare A. Johnsson, en lyckad seglats till Visby och Västervik.
Det stora sjömötet
Under år 1928 hade Navigationssällskapet att befatta sig med en för alla seglare och motorbåtsförare mycket betydelsefull angelägenhet: utgivningen av de nya sjökort i skala 1 : 50 000, som planerats hos sjökarteverket enligt beslut av K. M:t år 1923. Dessa specialkort, omfattande skärgårdar och kustfarvatten, voro ivrigt efterlängtade i stället för de gamla kort i skala 1 : 100 000, som man alltjämt måste nöja sig med. Emellertid hade det visat sig svårt att genomföra de nya sjömätningar, som behövdes för de nya korten, och farhågorna för att dessa skulle utebli ökades, sedan särskilda kommitterade till försvarsdepartementet ingivit ett betänkande, där det hette, att staten inte kunde anses ha någon förpliktelse att utföra något extra eller mera forcerat sjömätningsarbete till tjänst för tra?ken med lustfartyg. Med anledning härav tog Navigationssällskapets styrelse initiativet till ett allmänt sammanträde med sjösportens talesmän, och den 3 oktober samlades representanter för 33 båtsammanslutningar på Strand Hotell för att dryfta den aktuella sjökortsfrågan. Sedan kabinettskammarherre O. Holterman valts till ordförande för »det stora sjömötet», som detta sammanträde benämndes i Navis, inleddes förhandlingarna av kommendörkapten Leche, som i ett längre anförande kritiserade kommitterades betänkande och framhöll, att även sjöamatörerna borde ha ett ord med i laget, när det gällde utgivning av nya sjökort. Visserligen måste man lojalt böja sig för den militära sakkunskapens önskan att dölja vissa detaljer i sjökorten, men detta borde ej hindra ett noggrant sjömätningsarbete, som kunde resultera i såvitt möjligt korrekta sjökort till tjänst för både yrkessjöfarten och sjöamatörerna. De närvarande tillsatte en kommitté, som kort därpå till K. M:t avlämnade en skrivelse i ärendet. Sjöamatörernas eniga uppträdande med Navigationssällskapet i spetsen gav uppenbarligen höga vederbörande en tankeställare. Redan året därpå utkommo de första specialkorten i skala 1 : 50 000, och år 1930 kom det första kortet över Stockholms skärgård, nr 234, i samma skala. Dessförinnan hade sjökarteverket hos Navigationssällskapet anhållit om medverkan till önskvärda sjökortsrättelser, som medlemmarna ?ngo tillfälle att ange på grund av konstaterade fel och bristfälligheter i de be?ntliga korten. När detta skrives, sommaren 1947, är den svenska kusten från Öregrund till Strömstad till största delen täckt av specialkort i skala 1 : 100 000 vid vederbörande medelparalleller.
Decembersammanträdet 1928 blev särskilt minnesvärt. Aftonens föredragshållare var ingenjör C. G. Pettersson, »han som har ritat alla motorbåtar», som ordföranden framhöll. Föredragshållaren skildrade en färd till Amsterdam med sin motorbåt Viking X. I den åtföljande kabaretavdelningen, arrangerad av Ernst Lundin, medverkade fru Margit Rosengren, operasångare Sjöberg, ingenjör Falke och kapellmästare Håkan von Eichwald, varjämte Oppgårds-Olle berättade diverse dråpliga paschaser och bjöd samtliga närvarande hem till »Oppgårn». Tre Lucior, fruarna Almgren, du Rietz och Lund, ordnade med glöggen. Slutligen pålyste kamrer Lundin auktion på de akvareller, som Axel Wallert målat till femårsfesten. Advokat Nils Mossberg gav de högsta buden och förvärvade sålunda samtliga konstverk, varigenom sällskapets kassa ?ck ett välkommet tillskott.
Den första regelrätta precisionstävlingen
Från sommaren 1929 ?ngo utfärderna till sjöss en i viss mån annan karaktär än tidigare. På mångas begäran släppte man efter en smula på den sjömansmässiga disciplin, som ordföranden i egenskap av gammal sjöof?cer från början hade hållit rätt styvt på, och gav rikligare tillfälle till kamratligt umgänge ombord och i land. Vid »Navigationssällskapets försommarträff» med samling vid Gällnönäs lördagen den 8 juni arrangerades sålunda ett gemytligt samkväm i land med deklamation och historier, sång med och utan banjo samt grammofonmusik. Under söndagen gjorde de deltagande båtarna en rekognosceringsfärd ostvart och nordvart genom en del hål, som i sjökorten syntes oframkomliga men kunde passeras med nödig försiktighet.
Om eskaderfärderna alltså mera ?ngo karaktär av turistut?ykter, lades så mycket större vikt vid att de årliga precisionstävlingarna satte varje enskild deltagares navigeringsskicklighet på prov. Den 14 juli 1929 anordnades Navigationssällskapets första regelrätta precisionstävling i överensstämmelse med den nyuppställda »navisregeln». Det första fullständiga tävlingsprotokollet publicerades i Navis’ augustinummer. Augustiövningen den 10, som åter gick i kräftans och manöverkonstens tecken, hade samlat 16 båtar vid Skepparholmen. Varje båt ?ck därvid till uppgift att ta en för tillfället redlös kamrat på släp, bogsera in honom och förtöja honom vid en boj; härjämte övades manövrer vid »man över bord». Fem båtar löste sina uppgifter så väl, att de ansågos förtjänta av första pris, en akvarell skänkt av Gustaf Sjöberg. Efter lottdragning gick priset till Vinco II, befälhavare varvsägare F. Axel Larsson. Den vackra hösten lockade till ännu en övning till sjöss söndagen den 8 september, sedan deltagarna kvällen förut sammankommit på Skepparholmen och efter samkväm glatt sig åt ett ståtligt fyrverkeri. Övningen innefattade ortbestämning på Jungfrufjärden, varvid man prövade ett instrument för mätning av horisontala vinklar, utexperimenterat av sällskapets navigationslärare kapten Ejnar Johnsson. Motorkryssaren Viking XI, befälhavare ingenjör C. G. Pettersson, gjorde under sommaren en färd till det historiska Runö i Rigaviken. En utförlig skildring infördes i Navis’ augustinummer 1929. En annan långfärd gjordes av segelbåten Nirvana, som kryssade i nordtyska farvatten. Befälhavaren, direktör Gösta du Rietz, hade endast sin maka, fru Brita, som besättning; hon hade emellertid genom »aktiv examen» kvali?cerat sig för styrmanstjänsten. Skepparen skildrade en del av färden i Navis’ novembernummer. Under vinterhalvårets samkväm medverkade de vanliga framstående förmågorna till underhållningen och dessutom du Rietz, som uppträdde i egenskap av sjömansvisesångare samt folkskollärare Albin Danielson, som med sin sonora stämma sedermera blev en populär klubbmästare, »allas vår Abbe», jämte operasångare Josef Herou. Greve von Rosen avgick vid årssammanträdet i april 1930 från sin post som vice ordförande och efterträddes av civilingenjör Holger A. Lundberg.
Jubiléer
1930 års pingstut?ykt den 8—9 juni förlades till Mälaren, där en eskader samlades i Rosersbergsviken och besökte Sigtuna, Skokloster m.?. sevärdheter.
Söndagen den 15 juni invigdes monumentet vid Älvsnabben, rest på Kapellön av svenska ?ottan till 300-årsminnet av Gustav II Adolfs avfärd från den gamla krigshamnen till Tyskland och 30-åriga kriget. Omkring 3 000 personer, medlemmar i olika organisationer, hade kommit tillstädes, och i hamnen och farvattnet utanför syntes otaliga farkoster av alla slag. Navigationssällskapet representerades av 17 motorbåtar, som kvällen förut hade samlats i en vik vid Gålö. Vid elvatiden styrde eskadern in i hamnen, och stor ?aggning hissades. De fyra mest snabbgående båtarna avdelades att tillsamman med båtar ur andra föreningar möta och eskortera pansarskeppet Gustaf V, som med kronprinsen ombord kom från Horsfjärden, medan ?ygplan kretsade över farvattnet. Den strålande vackra dagen blev med sin högtidsmättade prägel en oförglömlig upplevelse för alla närvarande.
När Kungl. Svenska Segel Sällskapet den 14 juli ?rade sitt 100-årsjubileum i Konserthuset i Stockholm, frambars av Navigationssällskapet en textad och inbunden adress med följande textinnehåll:
Kungl. Svenska Segel Sällskapet har under 100 år gagneligt verkat för Sveriges segelsport. Goda sjömän har det fostrat, goda båtar har det ammat, goda tankar har det omsatt i gärning. Aktning har det vunnit jorden runt. För andra sällskap, som verka längs Sveriges kuster och i dess insjöar, är det ett föredöme och en föregångare. Till Kungl. Svenska Segelsällskapet se de upp med vördnad för dess ålder, med beundran för dess livskraft, med tacksamhet för dess dådlust. Så ock Navigationssällskapet. Liksom Kungl. Svenska Segel Sällskapet söker det fostra gentlemän på sjön, och det bringar nu med den yngre broderns tacksamhetsfyllda sinne Kungl. Svenska Segel Sällskapet sin hyllning i förvissning om en ständigt fortgående, fullkomnande utveckling av den sekelgamla, ungdomskraftiga sammanslutningen.
I den motorbåtstävling, som KSSS anordnade den 23 augusti, fördes inte mindre än 12 av de 31 startande båtarna av medlemmar i Navigationssällskapet, och av dessa 12 båtar blevo 8 pristagare, en onekligen vacker prestation. Den 14 september höll sällskapet sin egen precisionstävling med start vid Djurö.
Ett och annat från år 1931
Under år 1931 begärde kommerskollegium yttranden från olika båtföreningar, däribland Navigationssällskapet, om ett förslag till bestämmelser om behörighetsbevis, s.k. förarkort, för befäl på mindre lastförande fartyg och på lustfartyg samt om registrering av sådana fartyg. I förslaget förutsattes, att vissa reglerande bestämmelser behövdes till stöd för strävandena att åvägabringa bättre tra?kkultur till sjöss; det framhölls dock även, att bestämmelserna borde bli så litet betungande som möjligt för berörda fartyg och personer. På initiativ av K. Motorbåt Klubben anordnade man konferenser mellan de större motorbåtsföreningarna i Stockholm i avsikt att ena dessa om ett gemensamt yttrande. Navigationssällskapet avlät emellertid en egen svarsskrivelse till kommerskollegium och uttalade däri bl.a., att de föreslagna bestämmelserna om förarkort ej nu borde intagas i befälsförordningen men att, om så ändå skedde, det tillika bestämdes, att de ej skulle träda i kraft förr än ombordläggningsförordningen blivit omarbetad i vad den gäller svenskt inre farvatten och erfarenhet vunnits av hur denna omarbetning verkade samt särskild utredning visat, att eventuellt kvarstående olägenheter hade utsikt att bli avhjälpta genom förarkort.
Precisionstävlingen år 1931 ägde rum den 14 juni med samlingsplats vid Gällnönäs. Den 19 juli gick en eskader från Skepparholmen till farvattnen syd om Nämdö. Vid Gillinge kom den in i tät tjocka. Med hjälp av kompass och klocka ?ck man leta sig tillbaka till Nämdöfjärden och anlände slutligen utan missöden till Munkholmen, där eskadern upplöstes. Färden blev en god lektion i navigering i tjocka, och mången lärde sig, vad en kompass med tillhörande riktig deviationstabell är värd i dylika situationer.
Årets kräftsupé på Skepparholmen lördagen den 22 augusti intogs i den nyrenoverade paviljongen, där ordföranden särskilt tackade sällskapets medlemmar i Saltsjöbaden, »saltsjöbadsfalangen», och främst intendenten för Skepparholmen, kontorschef Ivar Enström, för värdefulla insatser i arbetet på paviljongens iordningställande. Holmen var ?aggprydd, och på kvällen avbrändes ett magni?kt fyrverkeri. Oväder omöjliggjorde tyvärr söndagens planerade övningar till sjöss.
Den 13 september samlades en eskader vid Tegelön utanför Ormingelandet för övningar i tilläggnings- och avgångsmanövrer, livräddning och eldsläckning. Segrare blev Tasse, befälhavare Holger A. Lundberg, med 18 poäng av 20 möjliga. Ett av saltsjöbadsfalangen uppsatt hederspris tillföll Ford-Marin, befälhavare Robert Jeansson, för prestationerna såväl vid dagens tävling som vid precisionstävlingen den 14 juni.
Under sommaren 1931 företog banktjänsteman Ivo Jensen en segling med sin Ariadne från Kiel till Stockholm. Med lic. Sven Salén gjorde med sin femhästars motorbåt Bakteria en långfärd från Stockholm runt Skåne till västkusten och åter, och ehuru han var borta från Valdemarsviken endast tiden 4 augusti — 1 september, ?ck han tid till tio dagars bad, tennis och ?ske vid Steninge i Halland. År 1931 utkom första delen av Sveriges skärgårdslexikon, utarbetat av kommendörkapten Leche. Denna del omfattade Stockholms skärgård och Mälaren och innehöll i huvudsak seglingsbeskrivningar, tillrättalagda med hänsyn till småfartygs behov; därjämte hade ombordläggningsförordningen, utdrag ur tullstadgan m.m. medtagits. Följande år utkom en andra del, omfattande Västkusten och Öresund. Meningen var att ytterligare delar för övriga svenska kust- och skärgårdsområden skulle utges, men beklagligt nog ?ck författaren ej tillfälle an fullfölja detta betydelsefulla, stort anlagda verk.
I slutet av året togo förslag till nytt undervisningsreglemente och nytt ?aggreglemente mycken tid och energi i anspråk vid både styrelsens och sällskapets sammanträden, och även principerna för precisionstävlingarna diskuterades livligt. Som motvikt till de vidlyftiga förhandlingarna sjöngo operasångarna Herou och Sjöberg, varjämte Albin Danielson uppträdde som nybliven ordinarie klubbmästare. Abbe fängslade sitt auditorium med sin personliga charm och sin förmåga att i kåseriform och även på vers dela ut både ros och ris på ett sådant sätt, att ingen kunde vare sig yvas eller bli arg. Här återges ett par avsnitt ur hans speciella årskrönika för år 1991, inledd med hälsningen: »Dyrälskeliga vänner, obekanta och som jag känner!»
ÄPPELRIS ELLER FRUKTEN AV FRUKTAN FÖR RIS
Efter all den härliga myckna maten,
revbensspjäll och, tänk, sillsallaten
så kanske det kunde smaka
att en smula blicka tillbaka
på vad Navis passerat,
som man ej förut refererat.
Vad stort sker, sker tyst.
Ni ha som vanligt ej hört ett knyst.
En sak har ofta blivit stött,
ack, vädret har ju varit rätt blött,
och det lockat till yttermera blöta,
ss båt och skeppare ej ta röta.
Ransonen blivit ansträngd över hövan,
man skyller på magen, man måste döva’n.
Som vanligt är det några, som dragit till stacken,
och som vanligt ha de fått minsta tacken.
Men strunt i attacken!
När du sitter på backen
och suger din snugga
eller börjat att tugga
på din medhavda smeka,
då kan du ej neka,
att tankarna leka
kring nya bravader
av Navis’ stolta eskader.
Vad nykterheten anbelangar, har den varit normal. Visserligen har en och annan försökt att gå på vattnet, och det har lyckats förvånansvärt bra — att komma på det torra. Under diskussionens hetta ha till och med åsikterna varit nyktra, och då så … Dock är det, så vitt jag vet, första gången i Navis’ historia, som någon blivit så påstruken som en detta år. Inte bara en gång utan ?era. Men vi skola inte fälla några hårda domar om vederbörande. Det har varit andra som lockat och skrubbat. Trots att jag själv är nästan helnykter, är jag dock glad åt fallet. Nu frågar naturligtvis någon, vem den stackarn är, som blir så här offentligt omtalad. Ja, skyll Er själva! Föremålet är av geogra?ska skäl hindrat att närvara. Det är vår lilla kära stuga på Skepparholmen.
Men så ha också bidragen kommit som små bäckar, och de ha ?utit ihop till en hel Ström, en Ivar Enström. Tack! Juridiskt sett ligger stugan mycket tryggt. Den vilar nämligen på Mossberg. I andra ändan på ön ha vi ett buskage med tillhörande stämning. Där ha vi Lundberg. Erinra vi oss så även Reichenberg och Rydberg, som då och då ligga kringspridda på holmen, så kunna vi vara lugna. Efter spanskt mönster ha vi under sommaren våra Sahliner liggande nere vid stranden. Bryggan ligger ju rätt skyddad, men likväl kan man ibland få se riktiga Sjöberg komma sättande in mot den från Nämdöfjärden. Ett eldsvådetillbud har yppat sig under sommaren. Lyckligtvis blev det ingen skogsbrand, utan den inskränkte sig till en Sköldebrand. Motorerna ha i allmänhet skött sig bra. Ett undantag utgör Rhodins Seasence, därför att det alltid måste vara rodd i’n för att den skall gå.
Igenkännings?aggor, lodningstillstånd och expedition
Vid sammanträdet i februari 1932 antog sällskapet en nytt ?aggreglemente med nya bestämmelser rörande båtarnas igenkännings?aggor. Det överläts åt varje båtägare att själv komponera sin flagga med användning av högst tre av färgerna vin och svart, gult, rött, blått och grönt samt med iakttagande av vissa storleksförhållanden. Varje förslag skulle granskas av styrelsen. Ehuru ?aggan främst skulle vara ett väl synligt igenkänningstecken, kunde den nu också bli en prydnad för båten och även en karakteristisk symbol för ägaren. Många båtägare visade både smak och fantasi, när det gällde att hitta på igenkännings?aggor, och med exemplets makt blevo ?aggorna hastigt allt talrikare. För att undgå den betydande merkostnaden för ?erfärgstryck i ?aggregistret, som infördes i sällskapets rullor och årsböcker, reproducerades ?aggorna i enbart svart tryck på så sätt, att den mörkaste färgen i varje ?agga återgavs med svart, den ljusaste med vitt och en eventuell mellanliggande färg med grått (svart raster), varvid följande färgordning tillämpades, räknat från mörkast till ljusast: svart, rött, blått, grönt, gult, vitt.
I början av år 1932 bildades Handelsföreningen Navis u.p.a., närmast avsedd att trygga ensamrätten till sällskapets emblem.
Vid aprilsammanträdet mottog sällskapet av bankdirektör Torsten Axelsson en skeppsklocka, vars ringning skulle dels bekräfta de fattade besluten, dels påminna om tidens ?ykt vid efterföljande samkväm.
Den 13 maj 1932 erhöll Navigationssällskapet efter tidigare gjord ansökan K. M:ts tillstånd till lodning i större utsträckning, än vad som eljest var tillåtet med hänsyn till hemligheter av betydelse för rikets försvar. Enligt resolutionen ?ck varje sällskapets medlem, som var svensk medborgare, företaga lodning på platser, som voro lämpliga för uppankring av mindre farkoster, ävensom i passager, som omedelbart leda till sådana ankarplatser; dock ?ngo anteckningar över sådan lodning bringas till allmän kännedom endast efter medgivande av chefen för marinstaben och chefen för sjökarteverket.
Ända till år 1932 skötte styrelsemedlemmar och funktionärer allt expeditionsarbete i sina egna lokaler, något som är både märkligt och erkännansvärt i anseende till att göromålen ofta voro rätt omfattande.
Nu ?ck emellertid sällskapet en expedition i huset Kungsgatan 28, 5 tr., som togs i bruk den 1 april. För att i viss mån kompensera lokalkostnaderna inrättades i samma lokal en försäkringsbyrå och en båtförsäljningsagentur. Årets precisionstävling ägde rum den 22 juni med start och mål vid Skepparholmen.
Den 12 juli avgick en eskader om fem motorbåtar — Duo, Ejs, Havsmåsen, Olle och Sanssouci, förda av resp. Carl Gullin, Josef Ström, Carl Pettersson, Ivar Enström och Ragnar Thim — till Åland. Färden, som varade i tretton dagar, har beskrivits i Navis’ augustinummer 1932. Programsekreterare Bo Willners i Radiotjänst for med sin motorbåt Ingrid genom Göta kanal till Marstrand med professor Axel Romdahl ombord och gjorde radioreportage från olika ställen vid kanalen med anledning av att denna fyllde 100 år. Återfärden gick samma väg. Denna resa skildrades i Navis för mars 1933. För övrigt ?nner man i Navis åren 1931—33 även andra intressanta och lärorika långfärdsberättelser. Kräftskivan på Skepparholmen lördagen den 13 augusti samlade 17 båtar med tillhopa 57 personer, som mer än väl fyllde paviljongen, där det gick ganska muntert till. Eskaderfärden dagen därpå omfattade förutom rent nautiska uppgifter även mera skämtsamma moment till stort nöje för deltagarna.
Navigationssällskapet tio år
Hösten 1932 ?rade Navigationssällskapet sin tioåriga tillvaro, för vilken ordföranden redogjorde i en längre, entusiastisk artikel i Navis. På samma gång kunde sällskapet glädja sig över att medlemssiffran nyligen hade passerat 500-strecket. Tioårsjubileet högtidlighölls på Grand Hotel Royal den 14 november. Styrelsen, främst sekreteraren och klubbmästaren, hade ägnat mycken omsorg åt programmet och arrangemangen, och festen blev också en minnesvärd upplevelse för de över 100 deltagarna. Inbjudna gäster voro bl.a. chefen för Sveriges frivilliga motorbåtskår, kommendör H. Gisiko, och chefen för Stockholms frivilliga motorbåts?ottilj, överstelöjtnant G. Drake. Här återges ett sammandrag av en i Navis införd skildring.
Tioårsfestens inledande sammanträde, som ägde rum i sessionssalen, öppnades av vice ordföranden, civilingenjör Holger A. Lundberg. Denne framhöll i ett kort anförande dagens betydelse och lät uppläsa protokollet ej blott från oktobersammanträdet utan även från sällskapets första sammanträde för tio år sedan. Han vände sig sedan till ordföranden och betygade sällskapets stora tacksamhet för det intresse och den osparade möda denne nedlagt till sällskapets fromma allt ifrån dess stiftande. Enligt sällskapets beslut överlämnade vice ordföranden ett i skinnband bundet textat diplom, i vilket kommendörkapten Leche kallades till sällskapets hedersledamot. Av det varma och tacksamma svarstal, som ordföranden omedelbart höll, ?ngo de närvarande en starkt intryck av hur högt han värderade den utmärkelse, som kommit honom till del.
Vice ordföranden överlämnade därpå klubban till ordföranden, som i ett längre anförande belyste Navigationssällskapets utveckling och strävanden. Han fäste särskild uppmärksamhet vid undervisningsverksamheten, som utgjorde en hörnpelare i sällskapets organisatoriska byggnad. Sällskapets anseende hade också, framhöll han, blivit i grund befäst genom att kompetensprov fordrades för att bli aktiv medlem, en bestämmelse, från vilken något undantag aldrig medgivits. Till tonerna av Navigationssällskapets paradmarsch tågade de närvarande sedan in i den med ?aggor och blomster rikt smyckade festsalen, där en utsökt måltid stod framdukad. Under måltidens förlopp läste direktör Wilh. Högstedt följande av honom författade
KVÄDE TILL NAVIGATIONSSÄLLSKAPET
vid tioårsfesten den 14 november 1932.
Forntida vikingar seglade vida,
hemsökte länder och stränder och trakter;
seglade högstammigt drakskepp med sirliga former,
lodade djupet från kobbe till kobbe,
lodade jämväl långt ute på havet.
Lodet har anor från vikingatiden i Norden,
gått sen i arv ifrån släkte till släkte.
Segel man satte på mast fram i fören,
rodde desslikes, då vinden dött ut och var stilla,
styrde med åran i aktersta stammen
vid sidan, som viking vid namn nämnde styrbord.
Ställde så kosan till främmande länder
att dymedelst skörda en eftertrådd seger.
Namnet ?ög vida hän över världen,
folket det nämnde med räddhågad vördnad,
landet i Norden — Ultima Thule,
pärlan vid Östersjön — urgamla Sverige.
Tiderna svunno, seklerna veko.
Tändes vid Falsterbo väldiga bålet,
lysande seglarn i nattsvarta mörkret,
vinkande vänligt mot tryggade hamnen,
ledande vilsfaren medeltidsviking.
Snart nog från Kullen ?ämtar ett fyrsken,
visande vägen till Kattegatts vidder.
Tändes på Nidingen ännu en fyrbåk,
skäret vid Västkustens farliga klippor.
Redan vid Elfsnabben hade kung Gösta
samlat sin ?otta mot ?entliga ryssar.
Skärgården vakas i söder av blosset vid Landsort,
i öster av tornet på Korsö vid Sandhamn,
i norr utav Arholma båk vid Åländska havet.
Fredat låg Stockholm, lystern i pärlan vid Östersjön,
landet i Norden, Ultima Thule, urgamla Sverige.
Timglaset rinner — sekler ånyo
lades till sekler. — Motorerna surra
i Stockholms bedårande skärgård
på blånande fjärdar, i sund och i leende vikar.
Seglarnas dukar sta spända för rivande nordan,
skummet det fräser kring spetsiga bogar.
Sjösporten tagit gigantiska former.
Bildades äntligen 1922 i november
Navigationssällskapet till sjösportens fromma.
Från månghundrade lustbåtar frejdigt nu blåser
vår vitgröna standert, ett kunskapens tecken,
förkunnande sålunda kvali?cerade lekmän,
som älska sin sport och som känna sitt ansvar;
en nutida viking, som troget vill värna
det arv som han fatt ifrån hugstora fäder.
I dag ett decennium, härliga standert, du vajat.
Vi svära dig trohet för tider som stunda.
Hell dig, vårt stolta emblem, som skall minna
om forntida dådkraft hos sentima vikingaättling
i Ultima Thule, landet i Norden, urgamla Sverige!
Under aftonen hyllades sällskapet av kommendör Gisiko, som betonade sin glädje över det givande samarbetet med de frivilliga motorbåts?ottiljerna i Stockholms skärgård. Som ett synligt bevis på den respekt, som den frivilliga motorbåtskåren hyste för Navigationssällskapet, överlämnade han en pokal, avsedd att uppsättas som pris i en tävlan, som ginge ut på ett för båda organisationerna gemensamt intresse. Även överstelöjtnant Drake överlämnade med ett kort anförande en prispokal, som sällskapet skulle få använda efter eget beprövande. En tredje pokal kom från AB Texaco, som genom sin närvarande representant, kassör Erik Rudestad, skänkte den till pris i nästkommande sommars precisionstävling. Efter ordförandens tack för gåvorna utbringades ett fyrfaldigt leve för Navigationssällskapet. De högtidliga anletsdragen, som alltmera lägrat sig över församlingen under denna solenna del av festen, bragtes på ett elegant sätt tillbaka i normala gängor genom att direktör Högstedt föredrog ännu ett kväde, handlande om hur det stod till inom sällskapet på tioårsdagen. Den sista av de tjugo spirituella stroferna lydde:
Ett leve för Navis jag nu ville höja,
och nu ska vi hurra så det hörs bort till Möja.
Kläm i med tenor och med bas och sopran
på Navigationssällskapstioårsdan!
Talet för damerna, även det på vers, hölls av klubbmästaren, som däri skildrade, huruledes mannens revben så småningom blev skapelsens krona. Till festglädjen bidrogo i övrigt operasångarna Sjöberg och Herou, varjämte lutsångare Pelle Nordström sjöng visor, medan de församlade allt emellanåt stämde in i refrängerna under klubbmästarens ledning. Så småningom tog dansorkestern herraväldet.
Vid decembersammanträdet diskuterades ingående V-båtarnas egenskaper, varvid varvsägare F. Axel Larsson och ingenjör C. G. Pettersson uppträdde som sakkunniga, den sistnämnde med hjälp av konstruktionsritningar. Klubbmästaren Albin Danielson föredrog efteråt en ny versi?erad årskrönika.
Ordförandeskifte och Skepparholmsjubileum
Intill år 1929 hade Navigationssällskapet sina sammanträden oftast förlagda till Strand Hotell; emellanåt uppsöktes dock andra lokaler. Åren 1930—33 brukade sällskapet hålla till på Gillet; därefter övergick man till Bankmannasällskapets klubblokal, Södra Blasieholmshamnen 4 A, som befanns vara lagom stor och ha en för sällskapet lämplig karaktär. Här överlämnade bankdirektör Tersten Axelsson vid januarisammanträdet 1933 en äkta sjömanskista med inneliggande grundplåt. Dennas förvaltning och omsorgen om dess tillväxt anförtroddes åt sällskapets mest nitiske medlem i vad angår dess ekonomi, kontorschef Ivar Enström.
Detta sammanträde var det sista som leddes av kommendörkapten Leche. Ålder och sjukdom tvungo honom att lämna både sitt ordinarie arbete och sitt ordförandeskap i Navigationssällskapet. Vid sammanträdet i mars upplästes följande till sällskapet ställda skrivelse från honom:
Vid det kommande årssammanträdet skall uti sällskapet val av ordförande ske. Med anledning härav ber undertecknad, som då i mer än tio år haft äran och förtroendet att stå i spetsen för sällskapet, att med uttalande av min stora tacksamhet för all den välvilja och det överseende, som städse kommit mig till del från såväl sällskapet in corpore som dess enskilda medlemmar, härmed få uttala min önskan att ej bliva återvald.
Varmt fästad vid Navigationssällskapet och besjälad av önskan att alltjämt så långt mina krafter det tillstädja gagna sällskapet i dess behjärtansvärda strävanden, ber jag att samtidigt få till Eder alla, mina goda kamrater, sända en hjärtlig hälsning och ett tack för den tillit Ni alltid visat Eder mångårige hövitsman och för den trofasta och värdefulla hjälp han alltid av Eder rönt vid lösandet av våra många, ofta svåra problem.
Leve Navis!
Eder tillgivne
Carl Leche
Vid aprilsammanträdet höll vice ordföranden, civilingenjör Holger A. Lundberg, ett hyllningsanförande till den avgångne ordföranden och framhöll sällskapets stora tacksamhet för den osparda möda och det framgångsrika arbete, som kommendörkapten Carl Leche nedlagt till sällskapets fromma. Kommendörkapten Leche, som själv öppnat förhandlingarna, svarade, att det var med stor saknad han nu av tvingande skäl måste överlämna ordförandeklubban i andra händer, men lovade, att han alltid med samma varma intresse skulle följa Navigationssällskapet på dess väg.
Till ny ordförande i Navigationssällskapet valdes vid nyssnämnda sammanträde kommendörkaptenen av 2:a graden Albrekt Ellsén, vilken i Leches ställe lett förhandlingarna under de två föregående sammanträdena Kommendörkapten Ellsén blev medlem i sällskapet år 1931 och utsågs samma år till lärare och examinator i navigation. Året därpå blev han styrelsesuppleant och bibliotekarie. För en organisation med Navigationssällskapets uppgifter var ett ordförandeskifte helt naturligt rätt vanskligt, och mången frågade sig nog, i vad mån den nye ordföranden skulle kunna ersätta kommendörkapten Leche. Men man behövde inte tvivla länge; kommendörkapten Ellsén visade sig vara just den rätte mannen att leda sällskapets fortsatta öden.
Den besiktning av båtar, som tidigare varit ett villkor för deras inregistrering i fartygsrullan, hade med åren visat sig mindre nödvändig, och besiktningsmän blevo därför ej mera tillsatta.
Pingstfärden den 3—5 juni 1933 förlades till Mälaren, där en eskader besökte en rad kulturella minnesmärken. Efter att först ha besett Tynnelsö slott fortsatte man genom det grunda farvattnet mellan Aspön och Selaön till Mälar-Utö och Grönsö slott samt Mälsåker, Lindby på Adelsö och fornlämningarna på Björkö. Årets precisionstävling ägde rum den 11 juni. Start och mål voro anordnade i Sollenkroka?aden på norra Vindö.
Under midsommarhelgen gjordes en eskaderfärd från Berg på Möja genom Bockösundet och över Rödkobbsfjärden till Hasselökobben samt nästa dag genom Sandhamn förbi Bullerö och runt Biskopsön till Skepparholmen. Denna midsommarfärd präglades av en särskilt festlig stämning och torde ännu stå som ett vackert minne hos deltagarna.
Det var nu tionde året Navigationssällskapet hade Skepparholmen i sin ägo, och med anledning härav tillsattes en särskild festkommitté för att arrangera kräftskivan på holmen lördagen den 12 augusti. Sammankomsten blev också ovanligt lyckad. Dagen därpå avgick den församlade eskadern till den närbelägna Hölöviken för att hylla holmens donator, bankkamrer Ernst Lundin, som där hade sitt sommartusculum. En hyllningslov gjordes, och den högtidliga akten kändes säkerligen lika djupt av de ombordvarande som av den ensamme mannen, som på strandklippan mottog honnören av sänkta ?aggor. Härefter vändes stävarna mot Kalvfjärden, där man besåg Tyresö slott.
Den 9—10 september medverkade en eskader vid Barnens dag-festligheterna i Södertälje, något som mycket uppskattades av vederbörande arrangörer. Dagen efter festligheterna besökte eskadern Mariefred, där Gripsholms slott genomvandrades.
Under sommarens sjöfärder hade övningsmomenten huvudsakligen koncentrerats till precisionstävlingen, medan eskaderfärderna mera ?ngo karaktären av turistmässiga ut?ykter med befälhavarnas familjemedlemmar ombord genom intressanta farvatten och till sevärda platser. Man hade härvid turen att få njuta av ett sällsynt vackert sommarväder. Givetvis blevo dock även dessa färder nyttiga navigeringsövningar, i synnerhet för nytillkomna medlemmar, som ?ngo tillfälle att lära känna obekanta och svårnavigabla farvatten genom att följa i eskaderchefens kölvatten. Denna karaktär ha de ?esta av sällskapets eskaderfärder haft sedan dess, men emellanåt ha dock även mera krävande ut?ykter anordnats, varvid kvinnor och barn lämnats hemma.
Vid oktobersammanträdet 1933 skildrade advokat Nils Mossberg en långfärd till Danmark med motorkryssarna Nita och Elgan, och civilingenjör Henrik Edenholm berättade om en strapatsrik färd, som han jämte sin maka företagit med aktersnurran Ulla. Vid samma tillfälle utlottades en akvarell, skänkt av operasångare Gustaf Sjöberg, som gjort sig alltmera känd som en konstnär av penseln. Tavlan vanns av donator själv, vilken ånyo överlämnade den till sällskapet.
Decembersammanträdet den 16, som var förlagt till restauranglokalen i Norra Kungstornet, blev en ovanligt stämningsfull Luciafest, arrangerad av en av sällskapets mest hängivna kvinnliga medlemmar, fru Gerda Wirström, tillsamman med kamrer Ernst Lundin och arkitekt Harald Andre. Violin- och pianomusik utfördes av Lottie och Martin Andreasson, Gunnar Sjöberg föredrog en prolog och en Lucialegend på vers, och fröken Birgit Rosengren läste älskligt en Luciadikt, vid vars slutord Lucia med sina tärnor uppenbarade sig, medförande den traditionella glöggen. Sedan operasångare Sjöberg sjungit ett par bravurnummer, spelade herrar Pierrou, Gunnar Sjöberg och Ivar Enström en sketch, »Oppgårdskalle ä kummen te stan»; härvid uppträdde också ett par livslevande sälbisamkaniner, som sedan lottades bort. I sketchen begabbades de medlemmar, som varit försumliga med årsavgiften. Den åtföljande dansen avbröts bl.a. av en växelsång, »Hej Navisgubbar» av Ernst Roland, som sjöngs av Gustaf Sjöberg och Ernst Lundin.
Navigationssällskapets omorganisation år 1934
Ända från Navigationssällskapets tillblivelse hade kompetensen varit den allt dominerande synpunkten i dess organisation och verksamhet. Medlemmar, som ej avlagt föreskrivna kompetensprov, ägde ej rösträtt, och de hade inte rätt att föra sällskapets standert eller an bära dess uniform. Emedan utbildning av sjöamatörer tidigare var någonting nästan okänt, bidrogo sällskapets kompetensfordringar med därtill knutna förmåner otvivelaktigt ej blott ull dess anseende utan även till medlemsanslutningen. Men med tiden blev det uppenbart, att sällskapet gick miste om många nya medlemmar, som ej önskade genomgå någon »rekrytskola» för att anses fullvärdiga, i synnerhet sedan även andra båtföreningar med Navigationssällskapets förebild satt i gång med utbildningskurser, låt vara med lägre kompetensmål, utan att därför skilja på olika slags medlemmar. Det framhölls också, att benämningen »passiv medlem» vore mindre lämplig, emedan åtskilliga så benämnda medlemmar visat sig mycket aktiva inom sällskapet och gjort beaktansvärda insatser i dess verksamhet, fastän de inte kunnat eller funnit nödvändigt att avlägga någon examen.
Tiden blev alltså mogen för en omorganisation av sällskapet, och efter grundliga förberedelser framlade styrelsen vid sällskapets sammanträde i mars 1934 ett förslag till ändrade stadgar, som innefattade åtskilliga viktiga nyheter. Enligt detta förslag, som med oväsentliga justeringar slutgiltigt antogs vid aprilsammanträdet, avskaffades de förutvarande benämningarna »aktiv medlem» och »passiv medlem», och alla medlemmar ?ngo samma rösträtt. De aktiva medlemmar, som blivit »skeppare» genom sällskapets högre kompetensprov, kallades utomskärsskeppare, medan övriga aktiva medlemmar benämndes inomskärsskeppare; medlemmar utan skepparvärdighet kallades rätt och slätt medlemmar. Emedan sällskapets standert ständigt varit ett kompetenstecken, blev den, dock med smärre modi?kationer, förbehållen dem som ägde föreskriven kompetens, alltså utom- och inomskärsskepparna; för de förstnämnda kompletterades standerten med en grön kant längs det vita fältet och en vit längs det gröna. För sällskapet såsom helhet infördes en ny standert, »allmänna standerten», som blev kluven med ett vitt rombiskt fält diagonalvis inskrivet på grön botten; det vita fältet bar ett lodrätt stående, svart ankare. Den allmänna standerten ?ck föras av alla medlemmar.
I anslutning till stadgeändringarna reviderades även ?aggreglementet och uniformsreglementet. Varje medlem ?ck nu bära sällskapets uniform; Ett nytt mössmärke komponerades; utomskärsskeppare utmärktes med tre stjärnor och inomskärsskeppare med två, och samma antal stjärnor buros även på uniformskavajens ärmar. Ordförande, hedersledamot, styrelseledamot och suppleant, f.d. ordinarie styrelseledamot, funktionär och vanlig medlem ?ngo olika galoner på ärmarna.
Enligt de nya stadgarna ökades antalet ordinarie styrelseledamöter från sju till nio, och deras mandattid förlängdes från två till tre år.
Genom årlig avgång av en tredjedel av ledamöterna gavs möjlighet till successiv förnyelse av styrelsen. Styrelsesuppleanterna blevo tre i stället för som förut två; de skulle fortfarande väljas för ett år i sänder. I samband med denna omorganisation gjordes under år 1934 betydande ansträngningar att öka medlemsantalet. I medvetandet om att sällskapet bland sina medlemmar hade en kärntrupp av personer, som voro särskilt intresserade för dess utveckling, vädjade styrelsen till envars initiativförmåga under mottot »den personliga insatsens uppbåd», och särskilda anmälningsblanketter tillhandahöllos. Resultatet blev också beaktansvärt: under året vann sällskapet 93 nya medlemmar mot 45 avgående, och medlemssiffran kam upp till 461. Seglationen år 1934 invigdes den 13 maj, då svenska ?aggan och sällskapets nya allmänna standert hissades kl. 8 på var sin ?aggstång vid hamnen i Valdemarsviken under honnör av tillstädeskomna båtbefälhavare med besättningar. Strax därefter styrde åtskilliga båtar ut i skärgården med Skepparholmen som mål. Där samlades under förmiddagen en eskader från olika håll, och kl. 12 gick standerten i topp på holmens ?aggstång, sedan sällskapets ordförande genom ett kort tal förklarat seglationen öppnad. Det har sedan dess varit tradition, att Navigationssällskapet börjar varje ny seglation på detta sätt. Sommarens precisionstävling, den 17 juni, hade sin samlingsplats i den inre delen av Skarpösundet.
Detta år anordnades för första gången midsommardans i paviljongen på Skepparholmen. Trots regnig grönvinterstämning samlades 17 båtar med 45 ombordvarande vid holmen, och samvaron blev allt angenämare, i synnerhet när det rätta midsommarvädret äntligen infann sig fram på midsommardagens morgon.
Till den 7—8 juli var en stor »juliregatta» planerad med samling vid Älvsnabben. Härifrån skulle en del större motorbåtar avgå till Gotland, medan de övriga skulle göra en rekognosceringsfärd i havsbandet och segelbåtarna färdas i eskader till Dalarö. Vädrets makter omkullkastade dock de noggrant uppgjorda planerna; Gotlandsfärden måste inhiberas, och det hela resulterade endast i att ett litet antal motorbåtar deltogo i nyssnämnda rekognosceringsfärd, varvid bl.a. kanalerna vid Biskopsö passerades. Eskaderchef var kontorschef Ivar Enströrn, som många gånger var motorbåtarnas färdledare under de följande åren och med sin eminenta kännedom om Stockholms skärgård ständigt fann nya, intressanta vägar och goda hamnplatser.
Kräftskivan på Skepparholmen den 18 augusti samlade 26 båtar med 76 personer. Dagen därpå gjordes en tur till Hallskär — i sjökortet benämnt Hållskär — i havsbandet. Denna färd har senare upprepats ?era gånger i kräftans tecken.
Efter den lyckade sommaren kom ett sorgebudskap: sällskapets förste ordförande och hedersledamot kommendörkapten Carl Leche hade avlidit den 28 september. Jordfästningen ägde rum under högtidliga former i krematoriet på Norra kyrkogården. Leches många vänner fyllde kapellet till sista plats, och bland de närvarande syntes ett 30-tal medlemmar bakom Navigationssällskapets ?orbehängda standert. Efter den rituella delen av den stämningsmättade akten framförde kommendör Gustaf Reinius på sjökarteverkets vägnar ett sista tack till den bortgångne. I raden av tacksamhetsbetygelser deltog även Navigationssällskapets ordförande, varvid sällskapets symboliska ankare i lagerblad och vita krysantemum nedlades på kistan. Vid sällskapets oktobersammanträde höll ordföranden ett minnesanförande över sin föregångare, och i Navis’ oktobernummer stodo följande ord att läsa under kommendörkapten Leches bild: TROFAST, RÄTTRÅDIG, VÄNSÄLL, INITIATIVRIK, HANDLINGSKRAFTIG, MÅNGKUNNIG OCH GODHJÄRTAD skall NAVIGATIONSSÄLLSKAPET alltid minnas sin avhållne, mångårige ordförande och hedersledamot.
Söndagen den 7 oktober företogs en propagandafärd med 10 motorbåtar från Valdemarsviken förbi Vaxholm och ut på Trälhavet, varvid bl.a. handelsminister Fritjof Ekman, hamnkaptenen i Stockholm Carl Holmer och befälhavaren på ångfartyget Sandhamns Express Gösta Bredenberg samt åtskilliga pressmän voro inbjudna som passagerare. Härligt brittsommarväder rådde, och gästerna ombord ?ngo en viss inblick i sällskapets praktiska övningar till sjöss; bl.a. demonstrerades deviationsuttagning. Dagen därpå voro utförliga illustrerade artiklar införda i Stockholms större tidningar.
Vid novembersammanträdet den 14 ?rade sällskapet som vanligt årsdagen av sin tillblivelse under festliga former, varvid ordföranden gav en med skioptikonbilder illustrerad återblick på den gångna sommarens sjöfärder. Under kvällens lopp avbröts dansen dels av operasångare Herou, som föredrog två briljanta sångnummer, dels av bankdirektör Torsten Axelsson, som visade två ?lmer, den ena upptagen av honom själv och den andra av disponent Harry Kock; de närvarande ?ngo härvid ånyo uppleva åtskilliga episoder ur de senaste somrarnas motorbåtsliv. En liten gissningstävling till förmån för Skepparholmen inbragte en bra slant och gav åt vinnaren en vacker etsning, utförd och skänkt av konstnären Gerhard Albe.
Under år 1934 ?ck Navigationssällskapet tillfälle att avge yttrande över ett av kommerskollegium utarbetat förslag till ändrade styrnings- och väjningsregler för svenskt inre farvatten. Sällskapets yttrande, som ?ck formen av en allsidig utredning av samtliga ombordläggningsförordningen berörande spörsmål i fråga om svenskt inre farvatten, utmynnade i en hemställan om utarbetande av fullständiga och klara bestämmelser rörande tra?ksäkerheten, varvid bl.a. rationell lanternföring och införandet av enkelriktad tra?k borde beaktas. Yttrandet publicerades i Navis’ decembernummer.
Självständighetsförklaring, stjärnor och oväder
Inom den svenska sjösporten pågick under 1930-talet en omfattande organisationsarbete; många nya föreningar bildades, och man strävade också att sammansluta föreningarna i större organisationer. En yttring härav var att Navigationssällskapet i början av år 1935 ?ck en inbjudan från Sveriges Motorbåts Union att inträda i unionen. Sällskapet fann sig emellertid inte böra ta ett sådant steg. Som skäl till detta beslut anfördes i en svarsskrivelse, att ehuru det vore i sin ordning, att klubbar med rent lokala arbetsuppgifter sammanslöte sig till större enheter, så vore därmed inte sagt, att sjösporten i sin helhet skulle främjas, om föreningar och sällskap med mera allmänna och vittgående uppgifter anslöte sig till en sådan organisation. De olika spörsmålen skulle, framhölls det vidare, få en allsidigare behandling, om de belystes ur olika synvinklar av resp. större föreningar. I samband härmed erinrades om att det — tvärt emot vad unionen velat göra gällande — var genom Navigationssällskapets och inte genom unionens ingripande som 1930 års förslag till »körkort på sjön» avstyrktes av sjösportsammanslutningarna, sedan unionen och övriga organisationer dessförinnan varit beredda att tillstyrka förslaget. I skrivelsen uttalades dock tanken på en kommande, mera intim samverkan mellan unionen, Navigationssällskapet och övriga större sjösportsammanslutningar vid behandling av viktiga sjösportfrågor.
I övrigt gick livet sin gilla gång inom sällskapet under år 1935. Optiker Gert Preisler, biträdd av kunniga medhjälpare, skötte som vanligt ruljansen på knop- och splitsaftnarna, vilka numera anordnades både vår och höst. Ingenjör Harald Björkgren visade sig vid marssammanträdet vara en kapacitet av rang i fråga om färger och fernissor, som han föreläste om, men än mer i fråga om att berätta roslagshistorier. Deltagarna i skolkurserna sammanträffade efter avslutade studier till kordiala samkväm med funktionärerna. Ett exempel på en sådan kursavslutning återges här efter Navis:
Måndagen den 13 maj avslutades vårkurserna i motorlära och seglingsteori, och för att högtidlighålla denna händelse samlades alla kursdeltagarna i föreläsningssalen i Kungstornet till ett enkelt samkväm. Ryktet därom hade lockat andra medlemmar inom sällskapet, och även damerna hedrade tillställningen med sin närvaro.
Det är en känd sak, att varje livsyttring, som bottnar i kunskapstörst, samtidigt har något ungdomligt medryckande över sig. Och ingen tänkte på eller ens märkte, att församlingen representerade ett ålderssnitt från 25- till 70-åringen. Det är just dit som Navigationssällskapet syftar: sjön livar alla åldrar, och konsten att uppträda på ett så rörligt element skänker trygghet åt den som har förmånen an navigera sin ägande farkost, även om man först på äldre dagar kommit i tillfälle att skaffa sig en sådan. Det var sålunda ett väl sammansvetsat bunkalag, som bänkat kring det inbjudande hästskobordet, pratande segling och båt.
Man får emellertid ingenting till skänks, ty kunskapens stig är törnbeströdd, och denna sanning tolkade hovrättsrådet jur. dr Montelius på ett formfulländat sätt i sitt tal till ingenjör Holger Lundberg. Med utgångspunkt från den klassiska sentensen »per aspera ad astra», d.v.s., genom besvärligheter mot stjärnorna, påvisade han, hur den ärade föreläsaren i motorlära hunnit genomlida praktiskt taget alla de haverier, varav en motor är mäktig, och ur dessa erfarenhetsrön upplagt en loggbok med noga angivande av tid och rum för varje särskild händelse. Detta sällsynta dokument utgjorde det yppersta föreläsningskompendium och höll intresset vid makt även vid så sövande moment som talet om »mutter, bricka, sprint», ty alla väntade sig givetvis en spännande historia om hur t.ex. propellermuttern gängat upp sig på »Tusse» just där och där.
De av dr Montelius omnämnda stjärnorna tänkte sig nog talaren i helt symbolisk bemärkelse, men som bankdirektör Axelsson fyndigt påpekade, kan man också ge dem en mycket påtaglig betydelse, nämligen de två stjärnor, som varje kursdeltagare kan sätta i sitt mössmärke.
När sommarsäsongen 1935 invigdes på Skepparholmen den 12 maj, överraskade kung Bore båtarna med ett avskedsnyp i form av ett par ordentliga snöbyar och förskaffade därmed besättningarna det ovanliga nöjet av ett snöbollskrig. Under pingsthelgen, den 8–10 juni, gjordes dels en eskaderfärd från Lånnaö till Stora Nassa, Gillöga, Svenska Högarna, Rödlöga storskär och Furusund, dels en ut?ykt i Mälaren, där Rosersbergs slott, Sigtuna och Skokloster besågos.
Den 16 juni gick Navigationssällskapets tionde precisionstävling, och med anledning av detta jubileum hade även båtar från andra föreningar inbjudits att deltaga. Tävlingen ?ck också en rekordartad anslutning: 37 båtar, inklusive funktionärsbåtar, med 116 personer samlades i Napoleonviken på Ängnö. Tyvärr blev det också ett rekordartat oväder, varvid 28 sekundmeter rapporterades från Landsort. Endast hälften av de 24 tävlingsbåtarna gingo så långt som till den första kontrollen, och bara en båt tog sig runt hela banan till målet vid Skepparholmen; det var Törn, förd av Harry Johansson.
Den 22—24 juni anordnades midsommardans på Skepparholmen med åtföljande midsommarfärd. Denna gick till Huvudskär och Älvsnabben, genom den nya Muskö kanal och åter upp till Dalarö. Den 13 juli gjordes en geologisk exkursion till södra skärgården, varvid dr Ragnar Looström påvisade många intressanta naturformationer. Den 11 augusti åtföljdes den föregående kvällens kräftskiva på Skepparholmen av monumentinvigning, som omtalas på annat ställe i denna minnesskrift.
En ny precisionstävling, liksom den förra öppen för deltagare även i andra föreningar, anordnades den 15 september med start och mål vid Skepparholmen. Tillslutningen blev nu ännu större: 47 båtar, därav 31 tävlande, med 157 personer. Tävlingen följdes av representanter för kommerskollegium och handelsdepartementet samt pressen, vilka voro embarkerade på några av sällskapets större båtar och där informerades om dess syften och strävanden.
Årsfesten — som det blivit brukligt att kalla novembersammanträdet, då man under festliga former ?rade sällskapets tillblivelse — gick av stapeln den 15 november med diplom- och prisutdelning; dessa båda ceremonier ha därefter hört samman med sällskapets årsfester. Ordföranden överlämnade de nya skeppardiplomen till 45 medlemmar, som under år 1935 blivit inom- eller utomskärsskeppare; bland de förstnämnda voro 3 damer. Statsrådet Fritjof Ekman of?cierade vid prisutdelningen i anslutning till precisionstävlingen den 15 september. Det var en ståtlig samling prispokaler m.m., skänkta av olika ?rmor och personer, som jämte uppmuntrande ord fördelades till de bästa båtförarna. Även tävlingsledarna, kontorschef Ivar Enström och civilingenjör Axel Härlin, hedrades med föremål av ädel metall, donerade av en intresserad styrelsemedlem och överlämnade av ordföranden. Denne höll sedan med hjälp av talrika skioptikonbilder en revy över sommarens upplevelser till sjöss. Under pauser i den åtföljande dansen sjöng fru Siri Norrman, ackompanjerad av fröken Vivan Wennberg, och Abbe höll ett känsligt tal för damerna. Bortåt 200 personer deltogo i festen.
Emedan sällskapets sammanträden blivit allt livligare besökta av ett ständigt ökat antal medlemmar, förlades de från början av år 1936 till Hamburger Börs, där direktören och medlemmen Gust. Th. Eriksson gjorde sitt bästa för trivseln. Under vinterhalvåret 1935–36 anordnades ej mindre än sex kompetenskurser, varav tre i inomskärsnavigering, två i motorlära och en i seglingsteori. Förutom sällskapets egna medlemmar och blivande sådana deltogo liksom tidigare medlemmar i Stockholms och Södertörns frivilliga motorbåts?ottiljer i kurserna och dessutom för första gången elever från Stockholms hamnpolis. Hela deltagarantalet var 164.
Båtporslin, långfärder och kungauppvaktning
Den 29 februari 1936 anordnades en skottårskarneval, »På böljan blå», i Berns salonger. Ett halvt tusental mer eller mindre maskerade damer och herrar samlades i det gamla fröjdetemplet, som smyckats med Navis’ standertar, signal?aggor och andra dekorationer. Bland de närvarande märktes statsråden Ekman och Vennerström med damer. Ett pris för den bästa fantasidräkten erövrades av ett par sjöcharmörer, kostymerade i Navis’ färger. När det hela var över, hade man kommit ett gott stycke in i mars, och sällskapets kassaförvaltare kunde skriva ett välkommet överskott som första post i månaden.
I februari hade kommerskollegium gjort en framställning till K. M:t om utfärdande av en kungörelse om anbringande av namnskyltar på alla maskindrivna mindre fartyg. Med anledning av detta förslag avlät Navigationssällskapet en skrivelse till K. M:t, där sällskapet redogjorde för sina synpunkter på de föreslagna skyltarna och avrådde från deras införande. K. M:t lämnade också kommerskollegii framställning utan åtgärd.
Till seglationen 1936 hade styrelsen gått i författning om anskaffning av speciellt båtporslin — tallrikar, fat och kaffegods — försett med sällskapets allmänna standert. De prydliga varorna såldes till medlemmarna på sällskapets expedition och funno god åtgång. »Navisporslinet» ?nns alltjämt att tillgå på samma ställe.
Årets precisionstävling, öppen även för båtar ur andra föreningar, ägde rum den 14 juni med samlingsplats vid Hjälmö Västerholme. Tävlingen hade samlat 22 deltagande båtar, förutom 16 funktionärsbåtar, med sammanlagt 135 personer.
Söndagen den 21 juni anträdde en eskader om 6 båtar ett »sjötåg» till Åland. Eskaderchef var Ivar Enström ombord på sin nyförvärvade Orion. Man samlades på lördagskvällen hos advokat Torsten Mossberg på Sundskär och avgick därifrån tidigt på söndagsmorgonen. Eskadern anlände på förmiddagen till Kobbaklintarna utanför inloppet till Mariehamn, och efter frukost gick den in till staden, där den hälsades välkommen av kapten Karl Holmquist. Senare på dagen gick färden vidare genom Lemströms kanal och över Lumparn till Kastelholm. De följande dagarna fortsatte eskadern runt fasta Åland, varvid bl.a. Bomarsund besöktes. På midsommarnatten återkom eskadern till Österhamn på Arholma efter en ganska gropig färd över Ålands hav.
Den 19 juli företogs en geologisk studiefärd ull Utö, där de gamla gruvorna besågos under ledning av dr Ragnar Looström. Den 16 augusti följde en utfärd i havsbandet, och den 13 september gjordes en ut?ykt från Björkholmen nära Karklöfaret, där man kvällen förut samlats vid ingenjör Nils Wanckes sommarstuga. Den 11 oktober avslutades seglationen på Skepparholmen, där sällskapets standert nedhalades.
I Navis för år 1926 infördes bl.a. följande tänkvärda ordspråk från sjön:
Inga herrar på sjön och inga bönder i förmärsen.
Spotta i lovart och skälla om förmän har man igen.
Fem ?ngrar äro lika goda som en båtshake.
Bättre förlora ett ankare än ett skepp.
Skeppet hänger mera på rodret än rodret på skeppet.
Små hål sänka stora skepp.
Bidande båt fångar förande vind.
Helvetet, havet och den girige få aldrig nog.
Den som har lycka och god vind, kan segla över havet i en bytta.
På oktobersammanträdet beslöts, att sällskapets årssammanträde för beviljande av ansvarsfrihet åt styrelsen, nyval av styrelseledamöter m.m. skulle förläggas till mars i stället för som förut april. På så sätt kunde aprilsammanträdet i fortsättningen bättre ägnas åt planering av sommarens sjöfärder.
Årsfesten fredagen den 13 november samlade trots den fördomsfritt valda dagen ännu ?era deltagare än året förut. Ett 30-tal inomskärsskeppare mottogo sina diplom jämte några manande ord av sällskapets ordförande. Som inbjudna gäster närvoro chefen för kommerskollegium generaldirektör G. H. Eriksson, chefen för sjökarteverket kommendörkapten E. Bouveng och förste aktuarien i samma verk Helge Odelsiö. Generaldirektör Eriksson hade åtagit sig att förrätta aftonens prisutdelning, varvid han i ett inledande tal röjde en ingående kännedom om reglerna för Navigationssällskapets precisionstävlingar. Kommendörkapten Bouveng lämnade ett intressant meddelande: sjökarteverket hade just samma dag fått K. M:ts bemyndigande att inom en stor del av ett skärgårdsområde, som var »inringat», lägga in fullständiga djupangivelser i sjökortet; han åsyftade därmed de sjökortsändringar, som föranleddes av den nya, direkta farleden från Kanholmsfjärden upp till Granhamnsfjärden, den s.k. Möjaleden. Revyn över sommarens övningar och ut?ykter hölls av ingenjör Nils Wancke. Efter supén lät operasångare Herou höra sig, och till den talrikt och fördelaktigt representerade kvinnans ära yttrade Abbe tänkvärda och varmhjärtade ord. När tolvslaget förklingat, påpekade kapten Arnold Schumburg, att sällskapets verkliga födelsedag just gått in, och utbragte i egenskap av ende närvarande stiftare fjortonåringens skål.
På februarisammanträdet 1937 beslöt sällskapet på styrelsens förslag, an antalet styrelsesuppleanter skulle ökas från tre till sex, varigenom hela antalet styrelseledamöter ökades från tolv till femton.
Pingstdagen, den 16 maj, hissades standerten på Skepparholmen i närvaro av 100 personer, ditkomna i 25 båtar. Precisionstävlingen gick den 20 juni från Skepparholmen till farvattnen kring Nämdö och åter. En dimbank ute i havsbandet bjöd på en extra, livligt uppskattad sensation, som — enligt årsboken 1938 — »varje pliktmedveten tävlingsledare för framtiden måste bemöda sig att inlägga i programmet».
Midsommarafton skedde ny samling vid Skepparholmen, varifrån en liten eskader efter sedvanligt midsommar?rande avgick på en 106 nm lång färd runt Södertörn. Vägen togs via Huvudskärs fyr och genom Dragets kanal till Trosa och Tullgarn, där eskadern gjorde en långsam sväng med sänkta ?aggor, medan konungen åsåg hyllningen från en av slottets portaler. Söndagen den 27 var man inne på Björkfjärden, där man åskådade Mälarens Seglarförbunds kappseglingar, som försiggingo i frisk vind.
Under sommaren gjordes i övrigt en eskaderfärd den 17 juli till Rödlöga och Norrpada, en utfärd till Hallskär efter kräftsammankomsten på Skepparholmen den 14 augusti och en kortare färd till Åkers kanal den 12 september. Och så blev det åter dags att hala standerten på Skepparholmen, vilket skedde den 10 oktober.
Den 1 juli 1937 ?yttades sällskapets expedition till Vasagatan 38, 2 tr., där sällskapets dåvarande sekreterare, direktör Gunnar Pettersson, upplät erforderlig lokal på förmånliga villkor.
Femtonårsfest med kunglig hedersledamot
Vid oktobersammanträdet utsåg Navigationssällskapet på styrelsens förslag prins Carl Bernadotte till sin förste hedersledamot. Till hedersledamöter utsågos vid samma tillfälle bankdirektör Torsten Axelsson, grosshandlare Oscar F. Nilson, operasångare Gustaf Sjöberg och arkitekt Harald André; den sistnämnde avböjde emellertid utmärkelsen. Vidare instiftades en förtjänstmedalj, avsedd att i guld eller silver tilldelas personer, som gjort sällskapet väsentliga tjänster. Dessutom beslöts att avveckla den år 1932 bildade Handelsföreningen Navis u.p.a.
Nu nalkades sällskapets femtonårsdag, och med anledning härav publicerades i Navis’ särskilt innehållsrika novembernummer bl.a. följande redogörelse för »1937 års män», hopskriven av Abbe:
Spridda skurar över land och vatten,
becksvart är novembernatten,
en kontrast till vad som svunnit.
Se, i sommar ha vi spunnit
skira trådar av ljuva sommarminnen,
ansat kropp och själ och alla sinnen.
Och skutan Navis går för fulla segel
stävande emot sin vinterhamn.
Seglatsen ändas, Navis har för regel
vila ut i långa vinterns famn.
Minnena de storma an;
jag vet ej om jag kan
bemästra deras vilda språng,
dock djärvt jag slår på min gong-gong.
Som en galjonsbild stod chefen framme vid peket;
täta dimmor skymde vad vi sökte, pricken:
då Albrekt bonde blev och plöjde leran invid Stäket,
vi lämpa’ glasen över bord, och där vi ?ck’en.
Men annars ger han »kursen» con amore,
det vet nog både du och jag;
på kursen tappa’ jag ju håre’ —
man tar ej kursen i ett andedrag.
Frågor dugga,
bara plugga,
jag minns det som i går.
Försynt bland alte Herren höres Holgers stämma,
fjäderlätt är rösten, men orden väga tunga;
de äro en balans, men vilja inte hämma,
när tanke bryts mot tanke bland de unga.
Men se, där skymtar arken Bolli,
besatt till sista lilla tum
av barn och blomma, mat och kolli
och hela durken full av ?uidum.
O, Pettersson, hur kan du klara protokollen då?
Så ha vi en av den kniviga sorten,
som lägger banan som han vill.
God såsom guld, men han gör bort en;
eftertanken slappnar, man bjuder inte till
Vi gjorde du detta, Orions fader?
Bland kurvor och parabler trivs våran Härlin,
jonglerar vårdslöst med x, y, z;
en annan gapar av bara hin,
precis som det vore något att äta.
Rudestad är bäst av tiggarmunkar,
tack vare honom få vi ?na bunkar.
Wancke vankar i tankar tvärs och härs,
han tänker på tärnor, sjö och land;
de svärtas ska, två streck akter om tvärs;
teori och praktik ska gå hand i hand.
Åt Josef Ström ett rökoffer ges;
på Hamburgern han ganska ofta ses.
Thunström kryssar runt pantonen,
han vill ha dit ?er, det hör man på tonen.
Kock gör livet surt för Bergmans Enka,
sådant tar sin tid, det kan man tänka.
Eriksson gör les honneurs pa Börsen,
men i höga rådet mera sällan hörs’en.
Persson liten är till kroppen,
men en större ?intis har han uppå knoppen.
Och poeten
är en fet en.
Höstermzn-Björkgren ränner på stöddiga blan.
»Annonsera i Navis!» han ropar runt stan.
Åkesson är hemma och kokar dricka.
En tjugofemma kunde han väl skicka.
Tack go’ vänner, tack allesamman,
vi träffas snart i fröjd och gamman!
I nämnda nummer av Navis hade även kommendörkapten Albrekt Ellsén, sjökapten Arnold Schumburg, civilingenjör Axel Härlin m.?. bidragit med återblickar på sällskapets tillvaro och strävanden.
Femtonårsfesten ?rades på Gillet den 13 november av betydligt över 200 deltagare, däribland prins Carl Bernadotte med prinsessa. Vad som tilldrog sig under aftonen skildras sålunda i Navis:
Höjdpunkten på själva sammanträdet var nog utdelningen av hedersledamotsdiplom. Det var ju också en bemärkelsedag i sällskapets tillvaro, då dess förste hedersledamot mottog sitt diplom. Man måste instämma i ordförandens glädje, att prinsen även på detta sätt velat visa sitt intresse för vår hobby, sedan han förut genomgått sällskapets kompetenskurser.
Vad sedan ordföranden yttrade till de övriga, »vanliga» hedersledamöterna, innebar inte heller några överdrifter. Bankdirektör Axelssons oförtrutna och osjälviska insats för att stadga sällskapets ekonomi ?ck sin välförtjänta eloge. Gustaf Sjöberg och Oscar F. Nilson avtackades för att de under många år på mångahanda sätt varit sällskapet till hjälp i all enkelhet och tysthet; de ha givit oss yngre ett synnerligen gott exempel.
Vi övergingo så till diplomutdelningen till skepparna. Det må vara hänt, att den erinrar om en skolavslutning, men det är den ju också i verkligheten, och det måste erkännas, att det är ganska trevligt att dessa, som underkasta sig besväret att genomlida ett par kurser, också få en uppmuntrande applåd, låt vara att den för tidsbesparingens skull nu ibland måste tagas »unisont».
Så kom prisutdelningen. Somliga fingo silverpokaler att dricka ur, andra fingo kaffekoppar. Men både den utdelande prinsessan och pristagarna sågo lika glada ut för det. Vi ha också förnummit, att samtliga pristagare voro mycket nöjda.
Nu kom ingenjör Wancke med sin redogörelse för vad sig under sommaren inom sällskapet tilldragit. Där funnos i hans referat både trevliga och otrevliga bilder. Men man hade ingen större svårighet att svälja bada sorterna.
Vid festen ?ngo inte mindre än 19 utomskärsskeppare och 37 inomskärsskeppare mottaga sina under året förvärvade diplom.
Decembersammanträdet den 10 blev ingen sedvanlig Luciafest, men kvällen ägnades ändå åt vissa ljusfenomen, i det an ingenjör Hilmer Spiegelberg — en av den store upp?nnaren dr Gustaf Daléns närmaste män — talade om automatisk fyrbelysning. Ödet ville, att dr Dalén dagen förut gått bort och att det var precis 25 år sedan han mottog nobelpriset. Ordföranden utformade sin avtackning av föredragshållaren till ett kort minnestal över den bortgångne.
Sällskapet räknade vid årsskiftet 1937–38 526 medlemmar, varav 55 voro utomskärsskeppare och 286 inomskärsskeppare. I sällskapets fartygsrulla voro samtidigt 3o6 motorbåtar och 39 segelbåtar inregistrerade. Dessutom kunde sällskapet glädja sig åt en god ekonomisk ställning — ett resultat av den omsorg, med vilken styrelsen och framför allt kassaförvaltaren omhänderhaft sällskapets medel, men även av den offervilja, som många av medlemmarna visat.
Ny poesi, nya fartygslanternor, nya Navisholmar
År 1938 gjorde särskilt ingenjör Nils Wancke, skeppare på Tyche, beaktansvärda insatser i sällskapets verksamhet. Vid februarisammanträdet, som var kombinerat med en knop- och splitsafton, höll han föredrag om tågvirke och dess användning, och i Navis skrev han inte bara sakkunniga artiklar, där han alltid hade något an säga på ett trevligt sätt, utan även följande känslosamma poem:
MIN ÄLSKADE …
Henne jag tillber,
hon är mitt hjärtas längtan.
Var gång jag smeker henne med blicken,
brinner blodet i mina ådror.
Hennes storlek är den rätta,
hon är värdig som en drottning,
hennes uppförande står över all kritik,
hon varken röker eller dricker.
Hon är gudomligt formad,
hon är persikolen att snudda vid,
hon bereder mig en glädje,
vars pris intet betyder.
Jag sover hos henne
bättre än hos Olympens gudinnor,
hennes mjuka, smidiga rörelser
locka mig med en mystisk kraft.
Min hand har smekande följt
varje berusande linje,
varje fulländad kurva;
dock, hennes fel äro få
och rakt intet att tala om.
Det bästa är: hon svarar aldrig,
varken näbbigt eller fräckt,
och har hon uppfört sig illa,
gråter hon ej, om jag smäller hennes
välformade bak.
Ett liv utan henne, den enda,
är för mig fullkomligt otänkbart,
hon är den bästa av dem alla,
den bästa BÅTEN i havet.
Men även andra (?) skalder tolkade i Navis sin längtan efter sommaren och livet till sjöss:
SYNER
Skrikande måsars vinande ?ykt,
brytande vågkammar på öde vatten,
grått som de låga, jagande molnen.
Yrande skum över slipade hällar,
bitande nordan farande fram
över fjärdarnas vidder.
Så möter mig vintern, där
sommar?äktarna milda jag njutit,
fyllt sinnen och håg med minnen och syner,
glada, goda och ljusa. N.
DRÖMMAR
Mången längtar till löftenas land,
där allt är solsken och gott,
men mig synes mer lockande
skärgårdens fjärdar och sund,
glittrande vatten,
strödda med kobbar och skär,
för mitt drömskepp att segla,
långt bortom tid och rum,
och ändå aldrig komma till slutet. W.
Uppmuntrad av det intresse för sång och musik, som förspordes inom sällskapet, skänkte Abbe 100 sångböcker och dirigerade sedan allsång så att taket i Hamburger Börs höll på att lyfta sig.
Vid aprilsammanträdet, som ägde rum på Odéonteatern, höll en av sällskapets medlemmar, dr Carl Westman, föredrag om ett slags nya fartygslanternor, som han uppfunnit och som voro avsedda att möjliggöra ett bättre bedömande av fartygs stävriktning under mörker, än vad hittills brukliga lanternor medge. Principen för »Westmans sidoljussystem» — att vardera sidolanternan består av två rörformiga skänklar, som bilda en rät vinklad och lysa från rätt för ut till sex streck akter om tvärs — demonstrerades av upp?nnaren med hjälp av provlanternor. Till föredraget hade sällskapet inbjudit representanter för större sjösportorganisationer med säte i Stockholm, rederier, fartygsbefälsföreningar, myndigheter m.?. Efteråt följde en livlig diskussion, varvid ?ertalet inbjudna yrkesmän ställde sig på den inom sjöväsendet sedan gammalt välkända ståndpunkten »det är bra som det är». Men enligt vad som numera blivit känt, har Westmans sidoljussystem vunnit större intresse utomlands, särskilt bland ?ygets representanter.
Sommarsäsongen började som vanligt med en färd till Skepparholmen den 15 maj; 23 båtar med 74 personer voro samlade, när standerten hissades. Pingstfärden den 4—6 juni ställdes under strålande försommarväder till Mälaren, där Strängnäs, Torshälla och Tidö slott samt Fagerudd och Mälar-Utö besöktes och en distans om 125 nm avverkades, På Tidö var slottsherren själv, dåvarande löjtnant Herbert von Schinkel, en gästfri ciceron. Mer äventyrlig blev midsommarfärden den 23—25 juni, som kan vara värd följande mera utförliga skildring, återgiven efter Navis:
Regnrusk och solsken, påfrestande sjöhävning och lugna hamnar, haverier och friskt humör — det var några av ingredienserna i Navigationssällskapets midsommarfärd, som i övrigt fylldes av diverse minnesrika upplevelser.
Vädret verkade redan på midsommaraftonens morgon tämligen hotfullt, vadan det skyfall, som på eftermiddagen dränkte de deltagande fartygen, när de var för sig togo sig upp för Furusundsleden, närmast kom som en befrielse. Så småningom samlades man i Spillersboda och hälsade varandra välkomna. Särskilt hälsades allas vår motorbåtsledare Ivar Enström, som efter sina långa sjukdomsmånader mot förmodan visade sig redo att ombord på sin Orion överta befälet över eskadern.
I land fanns just inget annat att göra än att på avstånd betrakta det livligt pågående midsommar?randet, vadan man efter hand åter gick ombord för att genom någorlunda tidig kojning bereda sig på kommande strapatser. Ha-Li-Wa gjorde dock en nattlig lusttur, som slutade med att en förtöjningslina kom i propellern, ingen vet riktigt hur (sådant vet man nästan aldrig), och dagen därpå måste avlägsnas med hammare och stämjärn, sedan båten i en hast blivit uppdragen på en närbelägen slip. Med någon försening avgick eskadern därefter ostvart.
Efter lunch vid Granhamn styrdes under vackert väder strax ost om Tjockö och Gisslingö ut mot Vattungarna, där avsikten var att göra strandhugg för att se på utsikten. Men en från nordost invältrande kraftig havsdyning visade sig snart bli en smula för otrevlig, kursen lades om, och dagens etapp slutade i den lugna natthamn, som ?nnes på västsidan av Gisslingö.
Dagen därpå, lördagen den 25, blev händelserik. Vägen togs ost om Fejan, och ute på Rankaröfjärden sattes kursen mot Norrpada skärgård. Härifrån var det inte långt till Rödlöga storskär. När östra udden rundats, ?ck man sikte på en hög ?aggstång, där både national- och navis?aggorna vajade. De sänktes till hälsning, och några minuter senare låg eskadern förtöjd inne i den utomordentliga naturliga hamnbassängen innanför Handskär, där navisbrodern Anton Håkansson har sitt något ensliga men högst exklusivt tuskulum. I land blevo besättningarna mottagna med all den gästfrihet, som med hänsyn till omständligheterna kunde åstadkommas. En del personer begåvo sig över till Storskäret och njöto från dess topp, som med sina 50 meter över havsytan är den högsta punkten i Stockholms norra skärgård, den förnämliga utsikten. Sydvästen gjorde sig emellertid alltmer påmind, och avfärden kunde ej uppskjutas. Kursen sattes att börja med västvart mot. Rödlöga. Strax innan man kom så långt, passerades en bränning på mycket nära håll, vilket hade till följd att tre fartyg, Antares, Bolli och Vinco, ?ngo bottenkänning. Bolli blev t.o.m. stående på grundet med akterskeppet i avsevärt höjdläge men klarade sig därifrån utan skadegörelse. Däremot ?ngo de båda övriga propellrarna tillstukade. Vid kanalen genom Rödlöga fortsatte Antares och Bolli på egen hand västvart.
Den fortsatta eskaderfärden syd om Svartlöga och in mot Husarö blev en ganska gropig historia, och tålamodet prövades genom att låg marschfart måste hållas med hänsyn till den havererade Vinco. Efter tre timmars kännbar sjögång drog man en lättnadens suck inne i Husaröleden, där man fann en utmärkt natthamn vid Finnhamn. Den lilla Vinco blev av rådiga besättningsmän upphalad med akterskeppet på en berghäll, så att det blev möjligt an medelst före?ntliga tillhyggen få dess propeller i mera sjövärdigt skick.
Den gråtunga söndagsmorgonen bjöd på regn. Efter att ha passerat det trevliga sundet mellan Jölpen och Kalgårdsö anlände eskadern till Nolvik på Norra Ljusterö. Här återknöts kontakten med civilisationen på ett mycket angenämt sätt i form av klubbmästare Danielson, vars vid bryggan förtöjda Abbe förrådde, var han hade sitt sommartillhåll. På stående fot inbjöd han nu samtliga färddeltagare att efter lunch ombord samlas under hans tak för att inta förfriskningar. De fartyg, som skulle in mot Stockholm, ?ngo sedan Abbe som lots genom de grunduppfyllda vattnen norr om Edö, och därefter var det inte långt hem.
Nästa eskaderfärd utgick den 10 juli från Skepparholmen, och vägen togs ost om Fjällång till Huvudskär. Här mötte tät tjocka från havet, men eskaderchefen Enström lyckades ändå utan missöden ?nna vägen in genom Järnholmssund, förlitande sig på kompassen och sin lokalkännedom. Även Mysingen visade sig vara ett »mjölkhav», men man kund: ändå se de högsta landkonturerna, varför återstoden av färden in till Dalarö inte längre bjöd några svårigheter. Vid kräftskivan på Skepparholmen lördagen den 13 augusti kungjorde ordföranden, att styrelsen umgicks med planer att förvärva en ny till?yktsort i Stockholms skärgård, nämligen holmarna Lillörarna vid Karklöfaret. Det var närmast ingenjör Wancke, som »upptäckt» dessa vackra och välbelägna holmar. På söndagen improviserades en eskaderfärd dit, och inspektionen på ort och ställe utföll till enhällig belåtenhet, något som bidrog till att beslut om inköp snabbt mognade. Vid extra sammanträde den 16 september beslöto sällskapets närvarande medlemmar enhälligt, att Lillörarna skulle förvärvas, och köpekontraktet underskrevs några dagar senare. Lillörarna ha i denna skrift ägnats ett särskilt kapitel.
Årets precisionstävling ägde rum den 4 september med start och mål vid klubbholmen Värkan invid Galtholmsleden, vilken ställts till förfogande av Årstavikens Segelsällskap. »Tyvärr» blev tävlingen på grund av det lugna och vackra septembervädret mindre svår, än vad ledningen hade räknat med.
Årsfest med förtjänstmedalj och andra utmärkelser
Vid årsfesten 1938, sam ägde rum den 12 november på Gillet under närvaro av inemot 200 personer, utdelades sällskapets nyinstiftade förtjänstmedalj i guld för första gången. Den tillföll vice eskaderchefen tör motorbåtseskadern Ivar Enström på grund av dennes mångåriga insatser vid planering och ledning av sällskapets precisionstävlingar. Ordföranden framhöll bl.a., att medaljören färdats mer än 1 000 nm med sin motorbåt för att rekognoscera lämpliga vägar för sällskapets tävlingar och eskaderfärder. Efter sedvanlig utdelning av skeppardiplom och tävlingspriser följde supén, och denna följdes i sin tur av ett uppfriskande spektakel av ingenjörerna Wancke och Harald Björkgren samt direktör Gunnar Pettersson. Härom stod bl.a. följande att läsa i nästa nummer av Navis:
Just som Stockholms stads hamnkapten, Agne Fris, vilken för kvällen var en av sällskapets gäster, skulle tacka för maten, uppenbarade sig en budbärare, som till ordföranden överlämnade en omfångsrik försändelse i rullform. Efter upprullning befanns denna innehålla en kungörelse från HM Neptun, enligt vilken denne härskare över Kanholmsfjärden m.?. farvatten funnit gott avlägga ett inspektionsbesök hos det församlade sällskapet. Det visade sig inom kort, att detta budskap inte var något skämt, ty efter en stund intågade bemälda majestät, åtföljt av hovpoet samt av ’onom H’Österman, och tog plats på den till lokalen hörande scenen. Härifrån vankades både ros och ris i anledning av de bravader, som sällskapets medlemmar gjort sig skyldiga till under sommarens lopp, bl.a. genom att till havsinnevånarnas förargelse förse diverse grynnor med illasmakande skeppsbottenfärg. Dock lät majestätet till sist nådens sol lysa över sällskapet, vars strävanden han ej utan välbehag iakttagit, och till yttermera visso utdelade han ett antal nådevedermälen, att hängas om halsen i vitt-grönt band, till därav särskilt förtjänta sjöfarare, medan H’Österman och hovpoeten föredrogo protokollsutdrag och versi?erade kommentarer.
Enär det jämväl hade kommit till HM Neptuns kännedom, att Navigationssällskapet till befrämjande av sitt ändamål nyligen hade förvärvat ett par nya holmar i Stockholms skärgård, och alldenstund denna åtgärd vunnit majestätets gillande, så överlämnades slutligen till sällskapets ordförande en ärevördig ankarlanterna, avsedd att i en framtid lysa de sjöfarande till mötes från klubbhuset på Lillörarna.
Sedan majestätet med vidhängande hov uttågat och de närvarande avsjungit en för denna kväll hopdiktad »Sång vid Neptuns uttåg 12.11.1938», vidtog allmän dans.
H’Östermans vältaliga motiveringar till de vid årsfesten utdelade nådevedermälena med tillhörande rytmiskt ackompanjemang av hovpoeten refererades sålunda i Navis:
Abbe Danielson, en alldeles särskild skollärare, för han begriper själv, att han inget begriper, å han börjar skolan hos Navis igen», ?ck en griffeltavla:
Abbe, Abbe liten,
stora kursen är så svår,
därför här en hjälp du får,
när i examen upp du går,
ty om du skriver med en griffel,
det är så lätt an ändra skriffel.
Gösta Edman begåvades med en medicinlåda för att där samla »sina epokgörande punschrecept och andra sjöapoteksforskningar i och för publicering i Navis»:
Minns, professor, jag dig icke mer vill skåda,
om ej receptfylld du uppvisar denna låda.
Fritjof Ekman erhöll en flaska »Eau de Løiten»:
Fritjof vattnar gärna håren
med allra sista brännvinståren;
hans skönhet stegrats har med åren
på grund av denna goda sed,
så ypperlig att hålla månen borta med.
Här får du några extra droppar
i en liten söt putäll,
som vi för håret ditt
ha hämtat ifrån Norges fjäll.
Ivar Ekström har »blivit bofast vid Mälaren men har ett oemotståndligt begär till Ers Maj:ts besittningar på rätt sida om Norrström. Emellertid hinner han på grund av sin farkosts trygga gång aldrig genom Hammarbyslussen» men ?ck nu ett utombordsmotorprospekt till hjälp:
Mors lille Ivar han äter Pix,
gasar i botten, men det är dock nix,
»Trygg» hans att få
att fartrekord slå;
lyd vad här skrivs, så ska det nog gå!
Albrekt Ellsén blev ihågkommen med en dragg, hänsyftande på en episod vid Huvudskär. »Sjöcharmör utan fruktan och tadel, världens bäste ordförande och damernas riddare, är han dessutom en framstående sportsman, speciellt i utövandet av den svara konsten att dragga upp bottenfynd.»
Rak och spänstig som sig passar
mäktig chef för Navis’ bassar,
kvistig fråga klarar lika lätt
som i dansen Navissyster nätt;
leder Navis’ härnadståg
uppå havets salta våg,
är från sitt museum van
ta det grundligt hela dan.
Kära Albrekt, nu vi be:
lämna grunkorna i fre’,
minns, att botten ofta full
är av sko och av kastrull,
som fastna kan på någon tagg,
exempelvis på denna dragg.
Ivar Enström hade fått motorstopp på Jungfrufjärden, »och som den sanne sjöman han är sökt tröst och hjälp hos ankaret men misslyckats på grund av bottnens avlägsna läge»; han ?ck nu en mässingskedja av inomhustyp:
Ivar kan ej botten ?nna, säger H’Östermans rapport;
om du med var kedja skarvar, blir ej kättingen för kort.
Gustav Eriksson »är sällskapets mest solbrände gentleman men har i naturtillstånd en smal vit rand om magen, som påminner om simbyxor och stör det i övrigt icke oävna helhetsintrycket»; han tilldelades därför en burk brun målarfärg:
Klagat har en strömmingsfröken:
vid magens rundning just i kröken
hon, sett, att Gustav ej höll färgen,
när han hoppa’ ifrån skärgårdsbergen
uti plurret att där crawla;
men sånt kan hjälpas med att måla,
och därför nu vi ha i sinnet
att skänka dig en färg till skinnet.
Carl Gullin, som »i sommar förövat grov skadegörelse på en av Ers Maj:ts grynnor vid Rödlöga och icke endast bemålat densamma utan även sökt förvandla den till makadam», ?ck en stenbumling för att dymedelst nedbringa farten:
Gullins »Antares» Penta-Hesselmannar
med våldsam fart, tills dess hon stannar,
då hans propeller får en smocka,
så att den minner om en rocka.
För att du inte mer skall färdas med sån fa’t
du får till barlast här ett stycke röd fältspat.
Axel Härlin, »slängd i att känna hällristningar och att hitta den felande länken i tävlingsmatematiskt vetenskapliga utläggningar», hade ett förstoringsglas att hämta:
Tävlingsreglementsprofessor, kännare av ristningar i våra skärgårdsknallar,
tag vårt glas, det hjälper dig, då ögats kraft ej längre ensam pallar.
Robert Jeansson »borde tillhållas an för framtiden göra sina propellrar av ett mera elastiskt material, då fara eljest föreligger, att de mera populära grunden bli utnötta»; som modell ?ck han en gummipropeller:
Minns, att stenar ?nns för många
på fjärdar och i sunden trånga,
alla vänta på nå’n ?n?n båt,
där skepparn kanske gör en faute.
Betänk därför, att snurra mjuk
borde uti båtar vara bruk;
se så lätt få form på bladen
precis som du vill ha den,
kort och bred, lång och smal,
?npolerad, glatt och hal.
Axel Larsson ?ck en »?sksätraknop» för mätande av Vincobnarnas fart, »för längre blir dom, å bredare blir dom, å ?era blir dom, och ändå går dom allt fortare och fartare»:
Hemligheten med blekblå Vinco,
billig i drift som torparns sinko,
snabb som susande vinden
i aprikostamarinden,
är icke enbart Lasse & Söner,
ej heller Hesselmans slit och böner,
nej, farten mäts i väldig hop
av extra prima Fisksätraknop!
Torild Larsson, »mästertävlare, stornavigatör och skärgårdskrumelurutläggare vid hajtävlingar», ?ck en propeller av papp till minne av ett missöde i somras:
Här och var i sunden
lura slemma grunden,
där plötsligt höres pang,
och vid porslinets klang
hastigt vattnet tagit slut.
Från skepparn höres tjut:
Aj, för fan, nu plurra
min axel och min snurra.
Men betänk — om ingen bomma’,
varven bleve tomma!
Einar Lenning, som haft en smula besvär med att hålla skutan läns:
Det passar ej att låta solen genom nåten skina,
till bot du får en stycke ?n?n plastelina.
Holger Lundberg ?ck 2 st. vattenledningskranar, enär »en undersökning på ’Tusse’ har visat, att där ännu ?nns litet plats kvar under tredje durken akterifrån på styrbordssidan»:
Din »Tusse» full av kranar är, o Lundberg H.,
men alltid ?nns väl plats för dessa två;
exempelvis du spikar dem uti din reling fast,
så kranbalksvis om styr- och babord pejla kan din gast.
Oscar F. Nilson, vars propeller inte alltid velat sitta kvar;
För an inga ?er propellrar du skall ge at havets toskar
vi dig skänka denna saxsprint, vördnadsvärde Oscar.
Josef Ström hade vid höstuppläggningen »från en som det påstås ganska välvuxen barnsköterska lånat en femårig behjulad arbetskraft och med dennas hjälp anordnat en av diverse båtutrustning bestående grynna i Baggensfjärden»; han ?ck nu en håv:
Jockes ?yttningshjälp var nog en smula ung till åren,
men med denna håv du får nog upp en del till våren.
Från denna märkliga årsfest må slutligen antecknas, att även Navis’ damer ?ngo sin rimmade hyllning, tack vare ett behjärtat och kraftigt ingripande från herr hovpoetens sida, varefter även Neptun själv deltog i rimleken, som avslutades med samfälld sång. I slutet av november gjordes ett studiebesök i Sjöhistoriska museet. Sällskapets ordförande var själv ciceron, eftersom han där hade sin dagliga gärning i egenskap av föreståndare för örlogsavdelningen. Till decembersammanträdet hade styrelsen förelagt sällskapet ett förslag till fullständigt reviderade stadgar, och detta antogs slutgiltigt vid januarisammanträdet 1939. En nyhet i stadgarna var, att årsavgiften för person, tillhörande familj med gemensamt hushåll, inom vilken någon betalade full årsavgift eller var ständig medlem, skulle vara endast fem kronor. I samband med stadgeändringarna justerades även reglementena.
Den sista förkrigssommaren
Våren kom tidigt år 1939 varför en utfärd till Lillörarna anordnades redan den 12 mars medelst ångslup. Deltagarna kunde härvid övertyga sig om att arbetena på holmarna gjort goda framsteg under vintern, och några glada skeppare undersökte t.o.m. den nya bryggans bottenförhållanden, medan de sökte svalka i böljorna.
Vid årssammanträdet i mars lämnade civilingenjör Holger A. Lundberg sin post som vice ordförande och blev på samma gång den andre mottagaren av sällskapets förtjänstmedalj i guld på grund av sitt mångåriga arbete till sällskapets fromma, särskilt inom undervisningsväsendet. Till ny vice ordförande valdes ingenjör Nils Wancke. Denne gav vid aprilsammanträdet en upptakt till den stundande seglationen i form av ett sjökåseri, åtföljt av många vackra ljusbilder i naturliga färger. Det var även han som talade vid ?aggstången på Skepparholmen, när årets seglation invigdes den 14 maj, varvid han uttryckte förhoppningen om en ljus och lycklig sommar. 24 motorbåtar med 91 personer hade kommit tillstädes. Mången anade dock vid detta tillfälle, an mörka skuggor inte voro långt borta.
Pingstfärden den 27—29 maj, som gick till Landsort och västsidan av Södertörn, rönte på grund av ogynnsamt väder ganska liten tillslutning. Av samma orsak inställdes den planerade midsommarfärden; de få båtar, som samlats vid Skepparholmen, gingo sina egna vägar. En ljuspunkt i det ostadiga försommarvädret blev dock den festliga invigningen av Lillörarna den 4 juni; härom berättas på annat ställe. Den 16 juli gjordes en eskaderfärd från Lillörarna till farvattnen kring Möja och Husarö. Bland de deltagande båtarna märktes en aktersnurra med tre nyexaminerade kvinnliga inomskärsskeppare, som dock snart måste vända stäven hemåt på grund av motorkrångel.
Med anledning av kommendörkapten Ellséns 55-årsdag den 29 juli infördes i Navis följande hexameter, hopskriven av den förut omtalade hovpoeten:
Navis nu länsar med klutarna fyllda av medgångspassaden,
kursen den hålles så stadig, ombord är det ordning och reda.
Chefen på bryggan, som själva vi valt, som de vikingar gjorde,
leder vår färd på ett sätt som av alla beundras och äras.
Skolad i yppersta skolan för sjömän, vår kungliga ?otta,
vida han farit på haven och lärt både lyda och styra;
konsten att umgås med folk, såväl höga som låga, han äger.
Utom- och inomskärsskeppare, ävensom seglare, lär han,
hur man skall föra ett fartyg på böljan den farliga, blåa;
måndagar, tisdagar, torsdagar ägnar han pedagogiken,
fredagen måste han vika sen för vara talrika möten.
Vintersäsongen blott ger honom fria två kvällar i veckan,
likväl han alltid, när samman vi komma, är ständigt densamme:
gäller det leda förhandlingar, föredragshållare tacka,
högtidstal hålla och damer charmera, då ?nns ej hans like.
Se honom handskas med sjökort, linjal, transportör och kompassen
tjusar dock mest utav allt våra sjömanshjärtan och -sinnen.
Mörker, ljus och färg
Den vackra eftersommaren fördystrades av krigiska orosmoln — det andra världskriget stod för dörren. Myndigheterna uppmanade till sparsamhet med bensin och andra motordrivmedel, och måndagen den 28 augusti utfärdades plötsligt körförbud för motorfordon och motorbåtar. Seglationen ?ck ett brått slut, och bl.a. inställdes Navigationssällskapets till den 10 september planerade precisionstävling. I stället blevo skärgårdarna ett verksamhetsfält för allehanda militära beredskapsåtgärder. Åtskilliga av sällskapets medlemmar inkallades redan i början av september till försvarsberedskapen, och somliga av dem, däribland ordföranden, tjänstgjorde under ?era krigsår vid ?ottan eller vid sjövärnskåren, som Sveriges frivilliga motorbåtskår kallades från hösten 1941. Även en hel del av de i sällskapet inregistrerade motorbåtarna uttogos för tjänstgöring i sjövärnet. Vid årsfesten 1939, den 25 november, samlades trots allt omkring 175 medlemmar och gäster i allra bästa navisstämning till en återblick på gångna dagar till sjöss. Efter sedvanlig diplomutdelning till ej mindre än 42 nyblivna utom- och inomskärsskeppare framförde den välkände fotogra?ske färgkonstnären civilingenjör Gustaf W:son Cronquist »Stockholms skärgård i färg», varvid hans många vackra skioptikonbilder framkallade ett ständigt brus av hänförelse; I sina åtföljande kommentarer avslöjade han sig också som erfaren sjöman, lärd naturälskare och talangfull kåsör, varför t.o.m. ordföranden måste leta efter orden, när han uttryckte den allmänna tacksamheten. Under supén framsade tandläkare Gustav Rosenberg på sin östskånska hembygds tungomål följande kväde om sjölivet under sällskapets standert, därvid harangerande en del mera bemärkta skeppare och farkoster:
Vi längta och trängta vintern lång,
att havet skall sjunga sin frihetssång,
revoltera och kasta sin isiga skrud
vid en solstråles värmande bud.
Vi längta att fara från vindfri göl
utåt havet på stampande, stålskodd köl.
Där ljusnar vår håg vid vindarnas svep
vid doften från tjära, olja och rep.
Vi vilja gripa med starka tåg
och kämpa och älska med rasande håg.
Och havsfrun, som svävar på vågens topp,
oss bjuder sitt trots och sin glittrande kropp.
Vi runda Öja, när brottsjön yr
och vinka till väktarn vid Landsorts fyr.
Vårt sinne blir mörkt med havets sång
kring den stela, dystra och kala Fifång.
Men leder Orion till Huvudskär
är vi lugna för sjörån och nymfer där.
Kring ratten en näve griper sa fast,
och Orion har själva havsfrun till gast.
Här glider Tyche med en riktig karl
bak ratten, och verklig pondus han har.
Hans ord väga mycket, hans handlingar mer.
Mest väger han själv, som ni alla ser.
När Bolli ej hänger på klabbar och säv,
spruta skämt och satir kring dess vita stäv,
och smekt blir Fridolins svarvade ratt
av Fridolins båtfru och Fridolins katt.
Här stävar Minandra mot fjärran mål.
Mjuka hjärtan men nerver av stål
har dess besättning, och över dess rigg
en amorin svävar mörkögd och pigg.
Vi hamna hos Abbe en underbar kväll
och dricka en grogg i hans lugna tjäll
med palett och tavlor från stränder och skär
och ett leende, som eget för Abbe är.
I Stensvik får Anders’ »oro» ro
i ett hemtrevligt litet sommarbo.
På Prackholmen Arne med blomma och viv
i ett dockskåp leva sitt sommarliv.
Och många av oss gå i var sin båt
och söka vår hamn och fara vår stråt.
Hell vikingalynne! Hell vikingafärd
i vår skärgårds sagolikt vackra värld!
Vi fara över fjärdarnas böljande svall,
när skummet som levande bergkristall
sprutar högt mot vakande stäv.
Det mäktiga suset i skog och säv,
en orkester, som spelar mot stjärnhimmeln blå
med toner, som djupt in i själen nå,
som börja med viskning och svinga sig opp
till en mäktig fanfar i en böljas topp,
är musik för vart hjärtas förbund
med havet en gryningsstund.
Vid decembersammanträdet visades två under sommaren upptagna färg?lmer, »Från Valdemarsviken till Valdemarsvik», som civilingenjör Alvar Lenning upptagit under en motorbåtsfärd, och »I sus och Sinkadus», där civilingenjör Harry Nyström gav några glimtar från den segerrika sexan Sinkadus’ kappseglingsäventyr. Vidare berättade Ivar Enström om en strapatsrik havsfärd, som företagits med motorbåtarna Orion och Antares under augusti till Gotska Sandön, Gotland och Öland; Färden har han även skildrat i Navis’ decembernummer 1943 samt januari- och februarinumren 1945. Från år 1939 må slutligen antecknas, att Loxodromklubben — en informell sammanslutning av Navigationssällskapets utomskärsskeppare — hade sammankomst den 30 november på Grand Hotel Royal, där de lärda navigatörerna tillbragte en angenäm kamratafton tillsamman med sin värderade lärare, kommendörkapten Ellsén.
Sjöfartsrestriktioner, ?agga och förtjänstmärken
Trots det pågående världskriget ställde myndigheterna i utsikt, att alla motorbåtar skulle erhålla en viss tilldelning av ?ytande bränsle, högst 400 liter, för seglationen 1940. Mången rustade därför sin båt som vanligt, men sedan Sveriges sjöfart västerut plötsligt spärrats till följd av den tyska aktionen mot Danmark och Norge den 9 april, måste landets förråd av bensin och brännoljor reserveras för strängt nödvändiga ändamål. De båtar, som ändå sattes i sjön, ?ngo inte ens gå för egen maskin med det bränsle, som fanns ombord, till närmaste förtöjningsplats utan måste anlita bogserhjälp. Endast ganska fåtaliga motorbåtsägare, som voro bosatta i skärgården eller som måste använda motorbåt yrkesmässigt, lyckades erhålla en knapp tilldelning av bränsle och smörjolja. På grund av smörjoljebristen förbjöds även körning med gengas utan särskilt tillstånd. Mången motorbåtsägare torde dock nu skatta sig lycklig, att han på så sätt undgick frestelsen att installera en dyrbar »tjärkokare» på sin båt med därav följande skadegörelse på maskin och inredning.
Våren 1940 tillkommo ytterligare sjöfartsrestriktioner, som drabbade även segelbåtarna, genom att den s.k. sjöfartskontrollen infördes till förhindrande av att skärgårdens militära hemligheter utspejades. varje båt, som färdades i Stockholms skärgård, måste vara försedd med ett »passerkort», som inte alltid var så lätt att utverka, och hade i övrigt att rätta sig efter en mängd rigorösa bestämmelser; bl.a. var det förbjudet att använda fotogra?apparater, kikare, mätningsinstrument och radioapparater ombord. Ofta nog blev man prejad av kontrollbåtar, som särskilt övervakade, att inga utländska medborgare medfördes. Segling i skärgården blev därför inte något odelat nöje under krigsåren. Längtan ut till skärgården var emellertid obetvinglig hos många av sällskapets medlemmar, och därför anordnades under sommaren 1940 ut?ykter till både Lillörarna och Skepparholmen. Färden till Lillörarna företogs den 9 juni med ångfartyget Vaxholm I, och på Skepparholmen samlades man midsommarafton efter att ha tagit sig fram landvägen samt med roddbåt över det smala vatten, som skiljer holmen från Malmalandet. Denna midsommarvaka blev så pass upplyftande, att den inspirerade en av deltagarna till en längre skildring på vers i Navis. Den 17 augusti sammankommo några medlemmar på Skepparholmen för att upprätthålla dess kräftskivetraditioner, och den 3 september gjordes ett avskedsbesök där med ångslup från Saltsjöbaden.
Vid årets oktobersammanträdet, som trots tiderna samlade närmare 100 medlemmar, redogjorde kommendörkapten K. T. Svenonius för den frivilliga motorbåtsrörelsens uppkomst och utveckling, och i anslutning härtill berättade ingenjör Wancke om spännande situationer, som han upplevt under den gångna sommarens tjänstgöring inom en motorbåts?ottilj. Ingenjör Emil Heilborn visade sedan två underbara skärgårds?lmer, varav den ena utgjorde ett reportage från en Sandhamnsregatta. Årsfesten på Gillet den 23 november ?ck endast ett 80-tal deltagare. Ordföranden erinrade i sitt hälsningsanförande om att många medlemmar inkallats i militär beredskapstjänst, somliga ute bland de yttersta skären under vanskliga förhållanden. Vid decembersammanträdet visades ånyo färg?lm, denna gång av tandläkare Ragnar Kihlstedt, som hänförde åskådarna med skärgårds- och lapplandsscenerier, och hans kollega Gustav Rosenberg överraskade med en aktuell dikt om Neptunus och olika medlemmar i sällskapet.
Januarisammanträdet 1941, som på försök förlades till Stockholms Byggnadsförenings lokaler, präglades av »Minnen i Stockholms skärgård under den stora ofredens dagar», varom den kände skärgårdsentusiasten docent Erik Jonson talade; han skildrade, hur skärgårdens fysionomi påverkats genom ryssarnas härjningar under de skickelsedigra åren 1718 och 1719. Vid februarisammanträdet beslöts att tilldela civilingenjör Axel Härlin sällskapets tredje förtjänstmedalj i guld, främst på grund av hans utomordentliga arbete på att skapa »Navisregeln», enligt vilken sällskapets precisionstävlingar anordnats. Härefter höll sjökapten Sven Eklund, befälhavare på ångfartyget Sandhamn I, ett intressant kåseri om »Yrkesnavigatören kontra amatören», varvid han hade åtskilligt att förtälja om båtamatörernas beteende, sett från en skärgårdsångares bryggdäck. Hans avslutande förslag om registrering av småbåtar och behörighetsbevis för båtförare möttes däremot av allmän ovilja. Inför den stundande sommaren var det naturligt, att man vid marssammanträdet diskuterade motorbåtsdrift med gengas och karbid efter sakkunniga anföranden av ingenjörerna Wancke och Arne Sannergren. Hithörande problem behandlades dessutom ganska ofta i Navis. Aprilsammanträdet gestaltades till en knop- och splitsafton under ledning av varvsföreståndare Anton Rosell, som bl.a. lärde bort konsten att splitsa stålwire. Herr Olle Rydmark bidrog till trevnaden med visor till gitarr.
Båtägarna möttes denna vår av nya bekymmer genom den tilltagande knappheten på linolja, färger, fernissor m.m., som behövdes till båtunderhållet; endast mycket knappa tilldelningar kunde erhållas efter besvärliga formaliteter. Mången föredrog att ha sin båt liggande på land även över sommaren i avvaktan. på bättre tider, och det diskuterades ofta, om detta inte vore bättre än att sätta båten i sjön varje vår och låta solen göra den gisten ovan vattenlinjen.
Sommarens träffar i skärgården inskränkte sig till att några medlemmar gjorde en ångbåtsut?ykt till Sandhamn den 25 maj och att några hängivna kräftvänner möttes på Skepparholmen den 16 augusti.
Den 15 augusti ?yttades sällskapets expedition till Mäster Samuelsgatan 71, 3 tr., där den sedan dess varit förlagd. Vid oktobersammanträdet höll ingenjör Birger Hammarberg föredrag om elektrisk motorbåtsdrift, förmodligen närmast för att övertyga en del mindre kunniga optimister om att det tyvärr var praktiskt taget ogörligt an ersätta vanliga marinmotorer med sådana för elström. Ordföranden gratulerades vid detta tillfälle i anledning av att han blivit utnämnd till kommendörkapten av 1:a graden. Årsfesten den 15 november, då civilingenjör Axel Härlin mottog sin guldmedalj, samlade endast 60-talet deltagare. Dessa hade dock en gemytlig afton i sällskap med sjökapten Sigurd Sternvall; denne berättade om sina upplevelser under en mångårig vistelse som ?odreglerare i Kina. Dessförinnan talade chefen för Stockholms sjövärnskår kapten H. Rosen om sjövärnets uppgifter och insatser i Sveriges sjöförsvar, varvid han gav sitt erkännande åt de medlemmar i sällskapet, som ingått i sjövärnet. Vid decembersammanträdet gav konstnären Richard Lindström en livfull skildring av olika äventyr till sjöss i början av seklet, då han bl.a. tjänstgjorde som »kunglig postseglare» på traden Dalarö — Huvudskär.
År 1942 inleddes med »Blänkar och blixtar från skärgården» vid januarisammanträdet. Då demonstrerade reklamkonsulent Einar Lenning med hjälp av en egenhändigt förfärdigad elektrisk modellfyr alla de fyrkaraktärer, som förekomma till sjöss, och civilingenjör Gustaf W:son Cronquist visade en ny serie utomordentliga färgbilder, med vilka han lät sina åskådare vara med om en sommarfärd till naturens under i Stockholms norra yttre skärgård. På detta sammanträde godkändes vissa stadgeändringar, enligt vilka två nya funktionärer, vice sekreterare och vice kassaförvaltare, skulle ingå i sällskapets styrelse. Vid februarisammanträdet medverkade kommendör August Giron med en högeligen intressant skildring av lejdbåtstra?ken Sverige — Sydamerika. Marssammanträdet bjöd på två intressanta försvars?lmer, »För fred och framtid» och »Pansar och is», och på aprilsammanträdet talade den kände båtkonstruktören Knud H. Reimers om vad som borde iakttagas vid köp av segelbåt — ett ämne, som intresserade även åtskilliga förutvarande motorbåtsägare. Klubbmästaren Abbe, skämtsam som vanligt, passade på att fylla 60 år den 1 april och hedrades bl.a. med följande versrader i Navis:
Vad vore Navis, om icke bland oss vi hade
vår käre Abbe, den gladaste av de glade?
När han ej kommer till vara små sammankomster,
vi sloka som utan vatten törstiga blomster.
Nu sprids i staden en rykte, att han skall fylla
de sextio snart, och då vilja vi alla hylla
den man, som glatt oss ej en, men hundratals gånger
med kvicka infall, gemyt och högstämda sånger.
Vi hoppas alla, att ej intresset han mister,
så att vi länge få se vår käre magister
på våra. möten, där alltid glädje han sprider,
som väl behövs i dessa krigiska tider.
G. P.
Den 6 juni bildade ett antal medlemmar en särskild kolonn vid ?randet av Svenska Flaggans dag på Stadion, varvid ordföranden, åtföljd av fabrikör Artur Kindell och ingenjör Bo: Ljungqvist, ur konungens hand mottog den ?agga, som tilldelats sällskapet. Följande dag gjordes en utfärd med ångslup till Skepparholmen. I samband med stadgeändringarna på januarisammanträdet hade styrelsen föreslagit instiftande av ett förtjänstmärke, som den skulle äga att utdela åt medlemmar, vilka under minst fem år framgångsrikt verkat till sällskapets bästa eller på annat sätt gjort sig förtjänta av dess tacksamhet. Detta tillägg till stadgarna blev denna gång avslaget, men vid oktobersammanträdet framlades förslaget på nytt och vann då sällskapets bifall.
NAVIGATIONSSÄLLSKAPETS FÖRTJÄNSTTECKEN
Förtjänstmedaljen, instiftad 1937, präglas i guld och i silver. Diametern är 31 mm. På framsidan ?nns sällskapets allmänna standert i emalj, omgiven av tvenne lagerkvistar och av sällskapets namn; på frånsidan ?nns texten »För förtjänst», omgiven av blåstångskvistar och en tross i cirkel. Medaljen bäres på bröstet i grönt och vitt band. Förtjänstmärket, instiftat 1942, har en diameter av 22 mm. Det visar ett svart, guldkantat ankare i emalj på vit botten, omgiven uv en grön ring och en förgylld tross samt ytterst en förgylld kätting.
Tjugoårsjubileum och kunglig ?lm
Tjugoårsjubileum och kunglig ?lm
Den 14 november 1942 ?rade Navigationssällskapet sitt 20-årsjubileum på Gillet under närvaro av över 100 personer, ett rätt stort antal med hänsyn till de skickelsedigra tiderna. I sitt hälsningsanförande framhöll vice ordföranden, ingenjör Wancke, att sällskapet trots allt hade hållit sin medlemssiffra uppe vid omkring 550 och att det kunde glädja sig åt en god ekonomi. Han gav också en kort redogörelse för sällskapets strävanden under de gångna decennierna. Kontorschef Ivar Enström, fabrikör Artur Kindell och grosshandlare Oscar F. Nilson överlämnade som gåva till sällskapet dess allmänna standert i siden, ett motstycke till den fana, som sällskapet mottagit av Svenska Flaggans dag och nu prydde festlokalen. Det nyinstiftade förtjänstmärket tilldelades 19 medlemmar. »Dessa små märken äro ej lättfångna», framhöll ingenjör Wancke, »och de som fått dem, ha verkligen gjort skäl för dem.» Han meddelade därefter, att sällskapets ordförande sedan tio år tillbaka, kommendörkapten Albrekt Ellsén — som på grund av militärtjänst ej kunde närvara — tilldelats sällskapets förtjänstmedalj i guld för sina stora insatser under denna långa tid. Vidare ?ck en av sällskapets stiftare, sjökapten Arnold Schumburg, mottaga diplom som hedersledamot i sällskapet. Härefter höll ingenjör Wancke ett med många stämningsmättade ljusbilder illustrerat skärgårdskåseri, och kamrer Ivar Ekström föredrog valda stycken ur docent Erik Jonsons »Gillöga». Festsammankomsten präglades av allmän tillförsikt om att ljusare tider skulle randas.
Vid decembersammanträdet visade tandläkare Ragnar Kihlstedt ånyo vackra färg?lmer, beledsagade av speciellt arrangerad högtalarmusik.
Sammanträdena januari — april 1943 ägnades åt lärorika nautiska föredrag och övningar. I januari talade tandläkare Gustav Rosenberg om peripler och portolaner, i februari hade man knop- och splitsafton, i mars skildrade sjökapten Sven Lantz sina strandhugg i Stilla Oceanen med Salénlinjen, och i april berättade ?l. dr Per Collinder om arabiska och kinesiska navigatörer och deras konster.
Den 16 maj anordnades en ut?ykt med ångbåt till Lillörarna, där ?skeentusiasten kamrer Erik Rudestad låtit utplantera 25 000 gäddyngel, anskaffade genom bidrag från olika ?skeutövare i sällskapet.
I Svenska Flaggans Dag på Stadion den 6 juni deltog Navigationssällskapet med ett 20-tal medlemmar, och vid detta tillfälle visades för första gången offentligt den standert, som sällskapet ?ck i gåva vid sitt 20-årsjubileum. Även vid medborgaruppvaktningen på slottets borggård för konungen på dennes 85-årsdag den 16 juni var Navigationssällskapet representerat.
Så gick även denna krigssommar. Oktobersammanträdet bjöd på ?lm, där man bl.a. ?ck se en del av ?ottans mindre enheter i farten både på och under vatten. Och så kom ännu en årsfest, den 19 november; den hölls på restaurang Metropol, där sällskapet sedan dess i allmänhet haft sina sammankomster. Medlemmarna hade nu glädjen an åter se kommendörkapten Ellsén föra klubban efter ?era års bortovaro i försvarets tjänst. Fyra förtjänta medlemmar tilldelades sällskapets förtjänstmärke. Ingenjör Wancke och tandläkare Kihlstedt hjälptes åt att förnöja de närvarande med ett färg- och tonrikt sikärgårdskåseri, och man ?ck även njuta av fru Märta Ahlbergs sång till strängaspel. Året slöt med en andra knop- och splitsafton i december, varvid sjökapten William Thormarker beskrev olika slags tågvirke.
Vid januarisammanträdet 1944 ?ck man lyssna till ett nytt kinesiskt föredrag, denna gång av dr G. Momell, som berättade om sina upplevelser i den oroliga fjärran Östern. I februari återkom dr Collinder och fängslade sitt auditorium med polynesiernas oceanseglingar före Columbus, och i mars beundrade man än en gång tandläkare Kihlstedts färgrika ?lmkonst med välarrangerad musikbakgrund. I april blev det ånyo en knop- och splitsafton; det ordinarie aprilsammanträdet uppsköts till den 10 maj, då det kombinerades med ett studiebesök på sjökarteverkets märkliga utställning »Sveriges sjökarta 1644—1944» i Sjöhistoriska museet. På denna utställning var bl.a. Navigationssällskapet representerat med en monter, som åskådliggjorde sällskapets undervisningsverksamhet. Kristi himmelsfärdsdag, den 18 maj, företogs en ut?ykt med ångslup till Skepparholmen, och den 29 juli uppvaktades kommendörkapten Ellsén med en hedersgåva m.m. i anledning av hans då fyllda 60 år.
Sommaren svann i orons och längtans tecken, och det var inte alltid så lätt för en båtägare att ?nna glädjeämnen. I Navis läste man följande vemodiga »stockholmsrytmer» av signaturen »Wanderer»:
FJÄLLGATAN
Romantikens blåa gata mellan omoderna hus,
man skall vandra dig allena i augustikvällens ljus.
Med en kvist av blå syrener i din blomstertomma själ
skall man gå dig för att staden och dess oro gå ihjäl.
Man skall vandra under lyktor, som stå sparsamt här och där,
och inunder en ibland dem skall det stå en hjärtans kär.
Och kan hända är det ljuvligast att sedan vara två
och att smyga till en bänk, där inga lyktor titta på.
Det är tyst i hela hamnen, och var vinsch, som slamrat dov,
tiger still, och vattnet kluckar emot mönjeblanka skrov.
Och från festligt tända staden sista Vaxholmsbåten styr
som en svan ur någon saga ut mot Blockhusuddens fyr.
Man skall sitta där och drömma, man skall hålla i en hand.
Man skall tro, att Vaxholmsbåten går mot äventyrens land.
När man ser den ljusa stadens kandelabrar, skall man tro,
att de fallit såsom stjärnor ifrån Vintergatans bro.
Hör, det spelar ifrån Skansen, och det svarar vid Dansut,
och det ringer från en slup, som ifrån Slussen backar ut,
och en elva-klang från kyrkotornen stilla stämmer i
denna vattenstadens, sagostadens aftonsymfoni.
Romantikens blåa gata, man kan vandra dig allen,
man kan vandra dig och tänka på en gång för längesen.
Kanske har man icke längre en syrenkvist i sin själ —
bara minnet av en dröm, som i en storstad frös ihjäl.
På sammanträdet i oktober beslöts enhälligt att kalla Skepparholmens donator, f. bankkamrer Ernst Lundin, till hedersledamot. Vid samma tillfälle gjorde ?l. lic. Bertil Hedenstierna ett kulturgeogra?skt strövtåg i Stockholms skärgård och visade med hjälp av kartor och bilder, var och hur forna dagars skärgårdsbor levat.
Vid årsfesten, den 11 november, framhöll ordföranden, att intresset för sällskapet alltjämt var oförminskat och att ett mycket stort antal medlemmar, både gamla och nya, deltagit i de många kompetenskurser, som anordnats under de gångna krigsåren, för att sålunda vara beredda att övergå till praktisk navigering så snart tidsförhållandena gjorde detta möjligt. Naturligt nog hade seglarkurserna vunnit särskilt intresse, och åtskilliga motorbåtsägare hade deltagit i dem. Sällskapets förtjänstmärke tillföll denna gång fem nya mottagare. Överlämnandet av hedersdiplomet till f. bankkamrer Lundin kunde tyvärr ej äga rum — han hade efter en lång tids vacklande hälsa gått bort den 31 oktober, och festdeltagarna åhörde under rörelse ordförandens minnesord. Dagen före årsfesten hade hans minne hedrats i krematoriet på Norra kyrkogården, där Navigationssällskapets ankare i järnek och vita julrosor med grön-vita band nedlagts vid båren under parad med ?orbehängd standert. — För aftonens underhållning svarade konungens kammarvaktmästare och ?lmfotograf Engelbert Bengtsson, som under titeln »Med folket för fosterlandet» visade några av sina märkliga, eljest för mycket trånga kretsar förbehållna färg?lmer. Bl.a. ?ck man vara med om en tur med prins Bertil ombord på en motortorpedbåt, och därefter följde sommarglada scenerier från hans majestäts och den kungliga familjens tillvaro på Tullgarn, Solliden och Haga.
Mot ljusare tider
År 1945 gick in med en märkbart ljusnande horisont bortom de mörka krigsmolnen, om än inte för de folk, som nu voro på väg att duka under i den gigantiska kampen. Båtfolket kunde nu verkligen börja hoppas på allvar … Men liksom för att ge en varning för kommande överdåd till sjöss talade ?lmfotografen Torvald Lonäs vid sällskapets januarisammanträde om en högst äventyrlig seglats Stockholm — Visby, varvid segelbåten Kerub i ?era dygn slungats omkring på det upprörda havet. Vid februarisammanträdet gav ingenjör Anders Djurberg en populär framställning av nutida metoder för undervattenssignalering. I mars var ordföranden själv föredragshållare; han gav en havsfrisk skildring av en färd med pansarkryssaren Fylgia till Västindien år 1913. Till fjärran farvatten kom man även i april, då tandläkare Rosenberg berättade om kapten Cooks resor i Söderhavet.
Maj kom med det stora budskapet om att kanonerna äntligen tystnat på Europas slagfält — men än en gång måste motorbåtsfolket beväpna sig med tålamod. Motorbränslet förblev under sommaren nästan lika svåråtkomligt som under kriget, och endast vissa båtägare lyckades efter besvärliga formaliteter utverka tillstånd att sätta i gång sina farkoster. Dock — så småningom försvunno sjöfartskontrollens besvärligheter till allmän glädje bland seglarna, och från den 1 oktober ?ck man — nästan otroligt att höra — åter fritt köpa och använda bensin och andra ?ytande drivmedel, om än till betydligt högre pris än vad som gällde före kriget. Denna tidpunkt på året var visserligen allt för sen för motorbåtarnas vidkommande, men det var ändå en stor dag.
Sålunda var det inte mer än naturligt, att glada och förväntansfulla ansikten möttes vid sällskapets oktobersammanträde. Kommendörkapten Ellsén var vid detta tillfälle ånyo föredragshållare; under titeln »Myteri » gav han en spännande skildring av den brittiske sjöof?ceren William Blighs hårda äventyr med det beryktade skeppet Bounty på dess expedition till Tahiti år 1787. Årsfesten den 10 november bjöd på färg?lm, »Strövtåg i skärgården», vars mästare, ingenjör Emil Heilborn, sedermera till omväxling med fröken Britta Almgrens sång visade sig väl förfaren även när det gällde att frambringa musik ur en sågklinga. Ej mindre än 25 utom- och inomskärsskeppardiplom utdelades vid denna årsfest. I december samlades man liksom ett år tidigare till en knop- och splitsafton i Textil-Nymans verkstäder, Lästmakaregatan 30, en lokal som ganska många gånger upplåtits för sådana lärorika sammankomster.
Under de gångna mörka åren hade många motorbåtsägare ägnat sina farkoster och motorer en omsorgsfull vård i avvaktan på bättre tider, men hos andra hade nog kärleken till båten svalnat betydligt under den gångna prövotiden för att nu plötsligt ?amma upp igen inför utsikten att åter få sätta maskinen i gång. En och annan mindre välbehållen båt måste dock förvandlas till kaffeved, och skrot?rmorna ?ngo ta hand om många sönderrostade båtmotorer, medan motor?rmorna knappast kunde tillfredsställa den stundom nästan panikartade efterfrågan på nya maskiner och alla slags reservdelar. Att få de under sex år upplagda båtarna i sjövärdigt skick igen innebar massor av problem. Inom Navigationssällskapet inleddes därför år 1946 med att den eminent sakkunnige ingenjör Wancke vid januarisammanträdet höll ett instruktivt föredrag om reparation och rustning av motorbåtar och båtmotorer. På februarisammanträdet behandlades en annan aktuell fråga, nämligen ett av styrelsen utarbetat förslag till, ett nytt mössmärke, försett med Navis’ standert i emalj, i stället för det förutvarande märket, vars initialer NS inte längre ansågos tidsenliga. Förslaget godtogs efter en ganska het debatt, varefter man såg på sjö- och djur?lmer. Vid marssammanträdet var ingenjör Wancke på nytt i farten, denna gång med ett »Strövtåg i yttre skärgården», där han inför den stundande seglationen gav en lärorik orientering med hjälp av bilder och kartskisser. Aprilsammanträdet gick åter i ?lmens tecken, varvid bl.a. Bohuskusten, Göteborgs hamn och Ångermanälven passerade revy.
Åter till sjöss!
Äntligen kom maj 1946 med sjösättning och provturer och seglationsinvigning för dem som voro lyckliga nog att redan ha fått sina båtar klara. Söndagen den 19 kl. 8 gingo flagg och standert i topp i Valdemarsviken under vederbörlig honnör, och de närvarande funno, att allt var sig tämligen likt igen; även den trogne hamnvakten Harald Paulson, som kom dit redan år 1930, var åter på sin post. Dock saknades ännu många båtar, som alltjämt lågo kvar på de med arbete överlupna varven, men en liten eskader om fyra båtar kom ändå iväg: till Skepparholmen, där sällskapets standert traditionsenligt hissades kl. 12 — visserligen i strilande regn, men vad gjorde väl det? Den 3o maj, Kristi himmelsfärdsdag, gick färden. till Lillörarna i samma ärende; eskadern omfattade denna gång elva båtar, och strålande försommarväder rådde.
Till midsommaren samlades några båtar vid Skepparholmen, men den planerade eskaderfärden därifrån till norra skärgården blev inte av, tydligen därför att de flesta motorbåtsägare ville göra sig hemmastadda igen på sina farkoster i lugn och ro efter vårens forcerade rustningsarbete. Någon ytterligare eskaderfärd anordnades ej under sommaren 1946, men den 18 augusti blev det som vanligt kräftskiva på Skepparholmen, där man även kunde glädja sig åt att kamrer Rudestad utplanterat 25 000 nya gäddyngel vid holmen. För övrigt hade mången båtägare denna sommar bekymmer och besvär med sitt maskineri, och ofta fick man ute på fjärdarna se stillaliggande båtar med tredskande motor r. Men man mötte också många nyblivna motorbåtsförare, som genom sin framfart visade, att Navigationssällskapet alltjämt har viktiga uppgifter att fylla.
Den 1 september följde årets precisionstävling, som gick i vackert väder och »i den gamla goda stilen. » med start och mål vid Lillörarna. De sex olika banorna, som sträckte sig över Gälnan och närliggande vatten, voro med sina nio kontrollstationer desamma som ingenjörerna Ragnar Persson och Torild Larsson lagt ut till den år 1939 inställda tävlingen och sedan dess vetat att omsorgsfullt hemlighålla. De 17 startande båtarna, däribland 9 från andra föreningar, erbjödos rikliga tillfällen till misstag, varigenom båtförarnas orienteringsförmåga sattes på rätt svåra prov.
Tre motorbåtar i sällskapet — Ivar Enströms Orion tillsamman med Carl Gullins Antares och dessutom Gustav Rosenbergs Toy — gjorde under sommaren en färd Stockholm – Göteborg och åter genom Göta kanal och besökte även Bohusläns skärgård.
Operasångare Gustaf Sjöberg hade år 1944 skänkt sin gamla kära motorbåt Malla — välkänd från åtskilliga precisionstävlingar, som ägaren med framgång deltagit i — till Navigationssällskapet, sedan han på grund av sin ålder inte längre såg sig kunna ha båten kvar i avvaktan på att åter få tillfälle att färdas på egen köl. Gåvan mottogs tacksamt, och sedan båten, som var försedd med ny motor, blivit rustad på Fisksätravarvet, användes den under sommaren 1946 dels för sällskapets egna ärenden, dels för uthyrning mot fastställda avgifter. Det befanns emellertid, att behovet av denna båt ej svarade mot drift- och underhållskostnaderna, varför den sedermera försåldes.
Seglationen gick till ända, och i oktober träffades man åter på Metropol. Vid detta sammanträde beslöts enhälligt att utnämna en av sällskapets mest hängivna medlemmar, kontorschef Ivar Enström, till hedersledamot. Diplomet överlämnades vid årsfesten den 16 november, varvid ordföranden erinrade om den nye hedersledamotens utomordentliga och uppoffrande insatser som styrelseledamot och kassaförvaltare, vice eskaderchef för motorbåtarna, tävlingsledare, intendent för Skepparholmen, donator m.m. Vid årsfesten utdelades även 18 skeppardiplom, och pristagarna i årets precisionstävling mottogo sina välförtjänta priser, bestående av idel nyttobetonade föremål. Året avslutades med visning av sjöfilmer på decembersammanträdet. Vid årsskiftet 1946—47 räknade Navigationssällskapet 577 medlemmar, varav 119 ständiga. Av medlemmarna voro 58 utomskärsskeppare och 225 inomskärsskeppare. Under de gångna krigsåren lämnade åtskilliga medlemmar sällskapet, oftast på grund av att intresset för båtar och sjöliv svalnade, men i deras ställe tillkommo många nya, främst tack vare kompetenskurserna, som särskilt lockade ungdomar att skaffa sig önskvärda nautiska kunskaper. Mången kursdeltagare, som aldrig tidigare fört en motor- eller segelbåt, kunde våren 1946 sticka ull sjöss med en gedigen utrustning av teoretiska insikter om hur man bör navigera och manövrera sin båt.
I sällskapets fartygsrulla voro vid ovannämnda tidpunkt 303 motorbåtar och 82 segelbåtar inregistrerade.
Vid januarisammanträdet 1947 höll civilingenjör Arne Holtzberg föredrag om navigation med hjälp av radio och redogjorde bl.a. för radarsystemet. Februarisammanträdet ägnades åt strandningar och haverier, varom haveriinspektör Gunnar Hagenius talade. Till årssammanträdet i mars hade styrelsen framlagt förslag till reviderade stadgar och reglementen, vilka efter debatt antogos med oväsentliga justeringar. I stadgarna infördes en ny paragraf, enligt vilken förslag till kandidater till styrelse och revisorer skall upprättas av en valkommitté om fem personer, av vilka styrelsen utser ordförande och två ytterligare ledamöter samt sällskapet de två övriga, som väljas på januarisammanträdet. Valkommitténs förslag skall införas i sällskapets medlemsblad Navis i samband med kallelsen till årssammanträdet i mars.
Stadgebeslutet konfirmerades på aprilsammanträdet, där man sedan lyssnade till fil. lic. Bertil Hedenstierna, som gav några huvuddrag av skärgårdens geografiska utveckling, och njöt av ny Kihlstedtsfilm.
Sommarsäsongen 1947 började som vanligt med utfärd till Skepparholmen och standerthissning där pingstdagen den 25 maj, och den 1 juni gjordes en motsvarande färd till Lillörarna. Den 22 juni anträdde en liten eskader en midsommarfärd från Skepparholmen till Hallskär, där man övernattade; på midsommaraftonen den 23 fortsatte eskadern sydvart förbi Biskopsö till Fjällång, varefter båtarna skingrades för enskilt midsommarfirande. Ett försök till nattlig eskadergång från Lillörarna den 19 juli samlade blott tre båtar, som dock gjorde en intressant färd uppåt Blidö.
Sällskapets precisionstävling 1947, öppen även för utomstående, startade vid Skepparholmen den 10 augusti med 21 tävlande båtar. Tävlingen gynnades av vackert ehuru ganska byigt väder.
Efter den sedvanliga kräftskivan på Skepparholmen den 16 augusti samlades man ännu en gång där den 7 september för en eskaderfärd till Horsfjärden. Vid Dalarö tillkommo fler båtar, varför eskadern vid ankomsten till Horsfjärden bestod av 12 båtar med 40 ombordvarande. Dessa ?ngo här tillfälle an bese ett par av flottans nyaste jagare samt örlogsstationen. Av årets sommarprogram återstod därefter endast standerthalning på Lillörarna och Skepparholmen den 5 oktober. Man kunde härvid se tillbaka på en seglation, under vilken man fått åtnjuta väderleksmakternas bevågenhet och kunnat samla många soliga minnen.
I mitten av oktober började nya kurser i inom- och utomskärsnavigering med en tillslutning, som vittnar om att studieintresset alltjämt är stort och levande.
Därmed är denna tjugofemårskrönika till ända. Navigationssällskapet går in i sitt andra kvartsekel.
Navigationssällskapets emblem
Navigationssällskapets undervisningsväsen
Hamnarna i Valdemarsviken och på Beckholmen
Skepparholmen
Lillörarna
Medlemsbladet Navis
Precisionstävlingar och tävlingsregler